Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland kan få sent kvällståg

Foto från Titanic på Svenska Teatern.
Om det sena tåget blir verklighet kan västnylänningarna gå på teater i Helsingfors. Här en bild från Titanic på Svenska teatern. Foto från Titanic på Svenska Teatern. Bild: Yoshi Omori titanic,Svenska Teatern

De västnyländska kommunerna för diskussioner med VR om en senare tågförbindelse från Helsingfors till Karis. Det bekräftar riksdagsledamot Anders Adlercreutz (SFP) från Kyrkslätt.

Det sista tåget från Helsingfors till Åbo går nu klockan 20:37. Efter det är det omöjligt att ta sig med tåg från Helsingfors till Västnyland. Därför diskuterar nu tjänstemän och politiker frågan om ett senare tåg med VR.

- Det har förts en del diskussioner de senaste veckorna. Ett av de stora problemen är att det sista tåget går klockan 20:37 från Helsingfors och det är på tok för tidigt för många som jobbar, men också dem som har något annat kvällsprogram.

Adlercreutz hoppas att det sena tåget skulle avgå från Helsingfors någon gång mellan klockan 22 och 23 på kvällen och stanna i Kyrkslätt, Sjundeå, Ingå och Karis.

- Vi kommer att ha ett möte i slutet av veckan där det här diskuteras och vi hoppas att vi efter det ska kunna säga någonting.

"VR betalar"

Det är oklart för Adlercreutz om tåget skulle stanna i Karis över natten.

- Det har jag inte svaret på. Jag vet inte hur VR har resonerat. Det skulle antagligen leda till att det också blir ett tidigt morgontåg. Men av primär betydelse är att vi får en till tur på kvällen.

Han utgår ifrån att VR skulle betala för tågförbindelsen.

- Eftersom det är VR som sätter in det så är det VR som betalar. Precis som VR de facto betalar de övriga fjärrtågsförbindelserna också. Sedan betalar förstås kunderna i form av biljetter.

Anders Adlercreutz är besviken på att det nuvarande Y-tåget dras in.
Riksdagsledamot Anders Adlercreutz tog ett av de sista Y-tågen till Helsingfors. Anders Adlercreutz är besviken på att det nuvarande Y-tåget dras in. y-tåget,Pendling

Det är främst tjänstemän och kommundirektörer som har jobbat med den här tåglobbningen eftersom den är så känslig.

- Vi har försökt föra de här diskussionerna utanför offentligheten. Diskussionens vågor har gått ganska höga under hösten. Därför är det främst tjänstemännen som har varit med på de här förhandlingarna.

Överväger kandidera till SFP-ordförande

Svenska folkpartiet ska i sommar välja en ny partiordförande eftersom Carl Haglund inte ställer upp för omval. Riksdagsledamot Anders Adlercreutz kan ännu inte säga om han ställer sig till förfogande.

- Det är för tidigt att säga någonting i den här frågan. För tillfället funderar jag på om jag ställer upp. Jag överväger frågan och kommer säkert att bestämma mig inom de närmaste veckorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland