Hoppa till huvudinnehåll

VR skär ner i Åbo – 30 arbetstillfällen försvinner

Tåg vid bangården i Åbo
Nedskärningarna drabbar främst konduktörer och anställda vid bangården i Åbo. Tåg vid bangården i Åbo Bild: Yle/Erik Malmström tågstationen i åbo

Nästan 30 arbetstillfällen försvinner från Åbo då VR ser över sin verksamhet. Det blev klart efter att samarbetsförhandlingarna avslutades i dag, onsdag.

Nedskärningarna drabbar främst konduktörer och anställda vid bangården i Åbo. Enligt VR försöker bolaget ordna ersättande jobb på andra orter så långt det går. Dessutom sköts en del av nedskärningarna genom pensionsarrangemang.

Också lokförarna drabbas av inbesparingarna. Cirka 50 lokförare i Åbo permitteras i tre veckor mellan april och juni eller alternativt i början av 2017.

Enligt VR är inbesparingsbehovet i hela koncernen 50 miljoner euro. Sammanlagt 214 arbetstillfällen försvinner i hela landet.

Bland annat bidrar de nyligen sänkta biljettpriserna till att bolaget nu måste spara.

Utmarsch påverkar tågtrafiken mellan torsdag och fredag

De fackanslutna konduktörerna inom VR:s passagerartrafik marscherar ut i protest mot VR:s nedskärningsbeslut mellan torsdag och fredag. Avsikten är att stoppa fjärrtrafiken i hela landet.

Utmarschen är ett dygn lång. Den startar klockan 3 på torsdag morgon och pågår fram till klockan 3 på fredag morgon.

Utmarschen gäller inte lokaltågstrafiken i huvudstadsregionen, den internationella trafiken eller nattågen.

VR hinner inte ordna ersättande bussar

VR anser att konduktörernas utmarsch är olaglig - och helt orimlig för tågpassagerarna. Bolaget meddelar att man inte hinner ordna tillräckligt med ersättande busstransporter på så här kort varsel.

VR uppmanar passagerarna att följa med VR:s webbsidor, och VR på Twitter och Facebook. De som har köpt biljett (för strejkdagen) kan använda den till slutet av maj.

Man kan också få tillbaka pengarna för biljetten. De som har säsongsbiljett kompenseras med en summa som motsvarar en dag.

Trafiken borde återupptas på fredag morgon, säger VR.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland