Hoppa till huvudinnehåll

Ysteriet i Kaitsor töms på maskiner

Valios fabrik i Kaitsor
Valios fabrik i Kaitsor Bild: YLE/Marcus Lillkvist kaitsor

Det har gått ett år sedan Valio stängde ysteriet i Kaitsor och 30 jobb försvann. Kvar blev 10 000 kvadratmeter toppenmoderna utrymmen för livsmedelstillverkning. Men de är fortfarande osålda.

Vörå kommun har en svag tillväxt av skatteinkomsterna och många hoppas på att nya jobb kan skapas i det tidigare ysteriet i Kaitsor. Det står nu tomt i väntan på en köpare.

Valio håller som bäst på att tömma fastigheterna på maskiner, det mesta går till skrot eftersom maskinerna var skräddarsydda för ostproduktion och inte lämpar sig för så mycket annat.

Lapuan Peruna köpte en del och Valio tog hand om en del packmaskiner, men resten blir skrot.

Flera livsmedelsföretag har besökt ysteriet, uppger tidigare fabrikschefen Björn Achrén som ansvarar för försäljningen av fastigheterna.

- Det finns tre stora byggnadskroppar som är i toppskick för livsmedelsproduktion, men än har ingen nappat. Flera mindre företag har hört sig för om möjligheterna att hyra in sig, och kanske man får börja med uthyrning som senare kan landa i en fastighetsaffär, säger Achrén.

Ett nytt Juustoportti?

I Jalasjärvi har företaget Juustoportti blivit känt för sina specialostar och visningsysteriet i samband med caférestaurangen. Achrén känner väl till företaget, men säger att det byggdes enkom för att ta emot kunder.

Det är annat med ysteriet i Kaitsor som är mera en produktionsanläggning. Tanken på att skapa något liknande i Vörå är kanske ändå för långsökt.

- Jag tror mest på ett företagscentrum med flera olika företag i det tidigare ysteriet, säger Achrén.

Det gamla ysteriet i Kaitsor
Det gamla ysteriet i Kaitsor Bild: Yle/ Ulrica Lövdahl Österbotten,Kaitsor,Valio

Läs också