Hoppa till huvudinnehåll

Avanti! sänker musiktröskeln i Borgå

Bild: YLE / Hanna Othman kammarmusik

Den gamla sloganen Avanti kommer - är du redo är aktuell igen. Om tre månader kommer orkestern till Borgå och den här gången med delvis nytt koncept.

I år är det dirigenten Dima Slobodeniouk som ansvarar för den konstnärliga planeringen av Avantis Sommarmusik. Årets Sommarmusik blir hans åttonde festival i Borgå.

I det fem dagar långa musikevenemanget ingår 14 konserter. Nytt för i år är de gratiskonserter som orkestern kommer att erbjuda i kärnan av Borgå.

Motvikt till stress

Slobodeniouk kommer att presentera musik som fungerar som motvikt till den eviga brådskan.

- Numera har vi ständigt bråttom och saker ska hända genast. Konst och kreativitet passar till all lycka inte inte in i det formatet. Därför kommer programmet vid årets Sommarmusik att presentera ett budskap utan ord; en inbjudan att vara närvarande, att njuta av utrymmet och stunden i musiken, säger Slobodeniouk.

För tillfället verkar Dima Slobodeniouk som konstnärlig ledare för Galiciens symfoniorkester. Hösten 2016 inleder han sitt värv som både chefsdirigent för Lahtis stadsorkester och konstnärlig ledare för den internationella Sibeliusfestivalen i Lahtis.

Klarinett och glasharmonika

Vid öppningskonserten den 30 juni uppträder tysken Jörg Widmann både som klarinettist och som tonsättare. Vid öppningskonserten får publiken också höra glasharmonika, ett instrument som var populärt på 1700-talet och är på väg tillbaka, samt dess nutida släkting verrophone.

Den unga violinisten Chloë Hanslip tjusade publiken då hon i mars uppträdde tillsammans med Lahtis stadsorkester och Dima Slobodeniouk. Den 2 juli kommer hon att spela Michael Herschs violinkonsert, som i Borgå framförs för första gången i Europa.

Vid avslutningskonserten den 3 juli är Hanslip solist i Ludwig van Beethovens violinkonsert.

På Kulturhuset Grands estrad kommer publiken att få se bland andra Martti Suosalo, Seela Sella och Vuokko Hovatta. Vid klubbkonserten den 2 juli i restaurang Zum Beispiel möts Camerata Flamenco Project och sångerskan Anette Åkerlund, som representerar de finska romernas sångtradition.

Musik också i stadskärnan

Sommarmusiken kommer också att ljuda i Borgås kärna i en ny stadskonsertserie som omfattar fyra konserter.

- Vi vill föra Avanti-festspelen inom räckhåll för alla Borgåbor. Stadskonserterna är ett evenemang i litet format som är lätta att närma sig, men vars musikaliska innehåll är sedvanlig hög Avanti!-kvalitet. Dagskonserterna med låg tröskel kommer att erbjuda möjlighet att fördjupa publikrelationen och samtidigt respektera konserttraditionen, berättar Avantis verksamhetsledare Maati Rehor, som förbereder sin första Sommarmusik.

Också till Nattmusiken på Konstfabriken den 1 juli är inträdet fritt.

Festivalbussar kommer att trafikera mellan Helsingfors och Konstfabriken i Borgå och transporterar publiken till konserterna och tillbaka.

Avantis årliga sommarfestspel går av stapeln i Borgå mellan den 29 juni och den 3 juli. Hela programmet finns här.

Läs också