Hoppa till huvudinnehåll

Efter tillfällig uppgång - nu backar SDP

SDP:s ordförande Antti Rinne
Den tillfälliga uppgången verkar över för Antti Rinnes parti. SDP:s ordförande Antti Rinne Bild: Mikael Crawford/Yle Antti Rinne

Socialdemokraterna backar ordentligt med hela 2,6 procentenheter i Yles senaste opinionsmätning. Sdp är nu nere på 20,3 % jämfört med 22,9 % i mätningen för en månad sedan. Samtidigt verkar en stor del av väljarna t.o.m. mer osäkra än vanligt.

Centern har nu återtagit sin position som landets största parti. Regeringsansvaret tycks inte påverka partiets opinionssiffor i någon större utsträckning. Understödet nu på 21,7 procent är t.o.m snäppet högre än i senaste riksdagsval. Turbulensen och den politiska oron kring det så kallade konkurrenskraftsavtalet har för tillfället avtagit. Det här kan upplevas som en positiv utveckling av Centerns anhängare.

Samlingspartiet trampar på stället på en rätt anspråkslös nivå. Opinionsunderstödet på 17,1 procent är klart lägre än i senaste riksdagsval då man fick 18,2 procent. De senaste turerna kring ordförandespelet i Samlingspartiet syns inte i den här mätningen, men kanske dagens resultat ändå ger en viss andhämtningspaus åt partiets hårt pressade ordförande Alexander Stubb.

Sannfinländarna ungefär på samma nivå

Sannfinländarnas understöd har så gott som halverats sen senaste riksdagsval. Sen i höstas har man rört sig på nivåer kring 9 procent så också i den här mätningen med 9,5%. Regeringsansvaret tynger, men man tycks åtminstone tillfälligt ha bromsat upp utförsbacken i väljarunderstödet.

Sammantaget klarar sig de tre regeringspartierna nu något bättre. Understödet uppgår nu till 48,3 procent jämfört med bara 46,8 procent för en månad sedan. Men fortfarande är regeringspartierna i minoritet. I senaste riksdagsval nådde regeringspartierna sammanlagt upp till 57 procent i jämförlse med det resultatet har utförsbacken varit påfallande brant.

De gröna går framåt

Bland de mindre oppositionspartierna kan man notera att De gröna igen är tillbaka på ungefär samma nivåer som i höstas. De gröna ökar med hela 1,8 procentenheter sen senaste mätning och parkerar nu på 12,5 %. Vänsterförbundet lyckas fortfarande inte riktigt göra sig gällande i oppositionen. Nu backar man något till 8,3 procent. Förändringen ligger inom den statistiska felmarginalen.

Om man delar upp partierna i ett vänster- och i ett borgerligt block så är det lite intressant att vänstern nu tappar hela 3,2 procentenheter på bara en månad. Vänsterns sammanlagda understöd är nu 28,6 % jämfört med 31,8 % för en månad sen. Man får se om det handlar om ett tillfälligt trendbrott, i flera mätningar i rad har vänstern lyckats öka sitt understöd men nu blev det stopp.

Opinionsmätningen är behäftad med ovanligt stor osäkerhet eftersom bara 58 % av de tillfrågade uppgav vilket parti de stöder. Felmarginalen i mätningen är +- 1,5 %-enheter. Mätningen gjordes mellan 7-30 mars.

Välj partier:
Saml SDP Sannf C Grön V SFP KD Övr
Välj mätningar:
Yle HS
Viktiga datum:
Datum

Felmarginal i %-enheter och gäller för de stora partierna. Källa: Yle/Taloustutkimus & HS/TNS-Gallup.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes