Hoppa till huvudinnehåll

Emils kärlek till havet hjälpte honom in på sjöfartslinjen

Emil Höckerstedt, studerande vid Aboa Mare
Emil Höckerstedt har många år ute på havet att se fram emot. Emil Höckerstedt, studerande vid Aboa Mare Bild: Yle/Nina Bergman emil höckerstedt

Hur svårt är egentligen inträdesprovet till sjöfartslinjen vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo? Vi snackar med Emil Höckerstedt som studerat till sjökapten i snart två år.

Emil Höckerstedt är inne på sitt andra år av studierna som resulterar i en sjökaptensexamen. Han har många år kvar, för hela utbildningen är sju år lång.

- Det känns helt lugnt att den är så lång. Åtminstone vet man vad man gör nästa vecka, säger han.

Emil kom in på andra försöket och mellan de två försöken gjorde han militärtjänst i marinen. Där fick han ännu mer intresse för yrket som sjökapten.

- Vi har många i släkten som varit sjömän och sjökaptener så intresset kom också lite därifrån, säger han.

Blev chockad av alla matematikfrågor

Emil visste ingenting om inträdesprovet innan han gjorde det första gången.

- Jag for dit och prövade mig fram. Jag läste inget eller så, utan kollade bara hur provet såg ut och vad man måste kunna. Det var mycket matematik, fysik och kemi och det kom som en stor chock för mig.

I inträdesprovet ingår bland annat ett riksomfattande prov i teknik, som många av de som söker in till tekniska linjer måste göra, samt ett lämplighetstest. Emil läste till teknikprovet under sin militärtjänstgöring.

Det var stressigt, men efter provet tänkte jag att varför ska jag stressa?

- Jag läste igenom MAOLs tabeller ganska många gånger och gick igenom kursböckerna från högstadiet och gymnasiet. Jag läste mycket på sådant man kan tänka sig att man behöver ute till havs.

Hur svårt var det?

- Det var stressigt, men efter provet tänkte jag att varför ska jag stressa? Det gick ju bra, och man ska ju faktiskt inte stressa under tiden man gör provet.

Emil tror att en av hans styrkor i inträdesprovet var kärleken till havet.

- Jag ville ut till havs, helt enkelt.

Emils tips till dig som söker

- Läs, men läs inte för mycket och stressa inte. Gör inte samma misstag som jag gjorde första gången. Jag stressade så mycket att jag inte ens minns vad som hände.

Emil började läsa på provet ungefär en månad i förväg och han läste två till tre timmar om dagen.

- Jag läste så jag kunde det riktigt bra och fick sedan ganska bra poäng i provet.

Vi har en del fördomar om hur en person som studerar till sjökapten måste vara eller vad hen måste kunna för att komma in. Emil får bekräfta eller krossa dem:

Fördom: Du måste ha ett bra matematikhuvud för att komma in

- Jag och matematik går inte ihop. Du måste kunna de där baskunskaperna, men efter det är det ganska mycket datorer och kalkylatorer som räknar ut saker, så du behöver inte stressa över det.

Men du förberedde dig ändå en hel del, så hur mycket krävs för att komma in?

- Kort matematik på gymnasienivå, skulle jag säga.

Fördom: Du måste vara bra på att navigera med sextant, stjärnor och annat analogt

- Det måste du inte kunna för det lär vi oss sedan i skolan. Studierna tar ganska länge och vi har först nu under mitt andra år börjat komma in på astronomisk navigation.

Det är alltså inget krav på att du måste kunna något av det här när du söker in.

Fördom: En landkrabba kan inte komma in på sjöfartslinjen

- Nog kan man alltid pröva, vi har öppna dörrar, säger Emil.

Det finns ändå ett lämplighetstest, vad går det ut på?

- Det är som ett psyktest. Du får ungefär 250 frågor och där finns ganska konstiga frågor som till exempel ”du ser en far slå sitt barn när den gjort något dumt, vad tycker du om det?”

Fördom: Du måste vara bra på att handskas med människor

En kapten är också något av en personalchef, så hur bra måste man vara på att vara chef?

- Om du hatar andra människor och sociala kontakter så kan det bli svårt, men man lär sig ganska snabbt. Det är ändå en ganska liten skola med små årskurser, så du lär dig nog att handskas med olika människor och människor med olika åsikter.

Om du hatar andra människor och sociala kontakter så kan det bli svårt.

Emil tycker inte heller att den som ska bli sjökapten måste vara så värst auktoritär.

- Det beror helt på personen. Nog har vi några som är väldigt starka i sinnet och vill ha igenom allt på sitt eget sätt, men det finns nog också mer slappa personer.

Fördom: Sjömän spottar inte i glaset

Hur mycket dricker de som arbetar på fartyg egentligen? Är det en myt att många jobbar berusade?

- Det är inte så illa nu som det var en gång i tiderna. Hela besättningen är inte i fyllan dygnet runt. Men när man är ledig smakar det nog alltid med en öl eller två, säger Emil.

Hur ser då festerna ut på sjöfartlinjen?

- De är nog ganska vilda. Vi har små njutningskvällar, som vi kallar dem, ganska ofta. Vi ordnar också två större fester varje år. Sailorsitsen är legendarisk. Den sålde slut på 43 sekunder förra året.

Är studierna svårare eller lättare än inträdesprovet?

Emil säger att det beror på vilket ämne man väljer att studera. Under Emils första år handlade mycket om matematik, kemi och fysik. Alla grunder skulle gås igenom.

- Under det andra året, som jag går nu, har vi börjat med det vi verkligen vill göra. Alltså att få vara i simulator, räkna distanser, se på stjärnor och allt möjligt roligt.

Två år ute på havet

Det ingår också mycket praktik i Emils studier och han kommer spendera sammanlagt två år ute på fartyg.

Det är praktikförmedlingen Kvarnen som delar ut praktikplatser till alla sjöfartskolor i Finland, och det betyder att du kan få praktik lite var som helst. Vill du jobba på en lyxkryssare som åker omkring i Karibien måste du ändå satsa lite extra.

- De stora Karibienkryssarna söker själv efter kadetter och sådant. De kan meddela att de har sex kadettplatser lediga och så kan man själv ansöka om en plats. Det är precis som vilken arbetsansökan som helst.

Och framtiden då?

Emils dröm är att få åka runt jorden åtminstone en gång under sin studietid och vad som händer efter det vet han inte riktigt.

- Antagligen blir det något här i Östersjön eller i Karibien eller något sådant.

Den gemensamma ansökan med vilken du kan söka till sjöfartslinjen är öppen fram till sjätte april. Här kan du läsa mer om ansökningsprocessen för linjen.

Det går också att studera till sjökapten vid Högskolan på Åland.

Finns det något inträdesprov du vill höra mera om? Kommentera gärna!