Hoppa till huvudinnehåll

Gös - en läcker rovfisk

Vy från Sibbo skärgård.
Vy från Sibbo skärgård. Vy från Sibbo skärgård. Bild: Five Corners Production gös,skärgårdar,fjärd,sjöar,från jord till bord

Det blåser en frisk, sydvästlig bris över fjärden. Vattnet krusar sig och vågorna slår mot skutan. Måsarnas vakande ögon följer noga med när nätet sakta dras upp. Kakofonin bryter ut när småfisk och fiskrens kastas överbord. Vingar slår mot ytan och höga skrin vittnar om strid om de bästa bitarna. I lådor med krossad is ligger gösar vackert på rad, Det doftar sjögräs och saltstänk när skutan styr kosan tillbaka mot land.

Gösen (Sander lucioperca) är den största av våra abborrfiskar. Benämningen lucioperca betyder ordagrant gäddabborre. Gösen är en riktig rovfisk som trivs i grumliga och näringsrika vatten. Den lever ett enskilt liv och trivs bäst i långsamt rinnande vattendrag, sjöar och vikar med inte för hög salthalt.

Gösen fångas året om. Den främsta säsongen är under sommarmånaderna, fast många anser att den är som bäst under hösten och vintern när den går på djupa vatten. Gös fångas med ryssjor, mjärdar, nät och krokredskap. Sedan 2016 måste gösen vara minst 42 cm lång när du fångar den.

Medelstorleken varierar mellan ett halvt och tre kilo. Den största gös som fångats i Finland vägde 14,09 kg, fångad 10.05.2013.

Gös på skärbräde.
Gösen är vår största abborrfisk. Gös på skärbräde. Bild: Five Corners Production gös,fiskar,sander lucioperca,abborrfiskar

Gösen är en av våra dyraste fiskar. I marketarna ligger kilopriset på mellan 18 och 22 €/kg, men filéerna kan kosta upp till 35 €/kg. Trots sitt höga pris är den en uppskattad och tacksam matfisk som med sitt fasta, magra kött lämpar sig för de flesta tillagningssätt. Idag anses den rent av vara en riktig gourmetfisk.

Smaken är mild, vilket gör gösen enkel att smaksätta. Köttet är vitt, benen är lätta att ta bort och den är tacksam att filea. Gösen passar utmärkt att t ex pochera, smörsteka, grilla, till sushi eller att använda i fisksoppor och consomméer.

Recept:

Filip Langhoffs smörstekta gösrygg med broccoli och bearnaisesås. Med litet omsorg och koncentration vid spisen imponerar du på de flesta med den här lätta fiskrätten.

Michael Björklunds kräftrisotto med halstrad gös och kräftskum och fiskgratäng som ser festligare ut än den låter.

Paul Svenssons finare variant av fish and chips med rotfruktstagliatelle och fiskgryta á la Strömsö med gös, lake, krabba och blåmusslor.

Maria Turtschaninoffs saffransgös i paket, en rätt som lämpar sig för diabetiker, celiakiker och laktosintoleranta.

Kenneth Nars ceviche på gös med majs, en kombination av peruansk ceviche på gös och söt, nyplockad majs.

Bo Hagströms sashimi på Capraiavis är en fusion mellan det japanska och det italienska köket.

Maria Turtschaninoffs paprikafisk av gös och dolmar av gösfiléer. Två rätter där gösen får gosa i ugn, antingen i höljen av mangoldblad och ett bad av vitt vin eller under ett täcke av paprika och örter.

Niklas Ekstedts halstrade gösfiléer med druvsallad, är en lätt lunchrätt på en varm sommardag.

Manu Torchios taco med gös och två salsor, en mexikansk rätt med nordiska förtecken. Gös med antingen krämig dillsås eller salsan pico de gallo.

Gösens återkomst

Gösen var en vanlig fisk i de finska insjövattnet i början på 1900-talet, men under de påföljande årtiondena minskade bestånden p g a dikning och markavvattning som försurade vattendragen. På 1960- och 70-talen försvann gösen helt och hållet på många håll i Finland.

2003 sattes närmare nio miljoner gösyngel ut i våra vatten. Bestånden har igen ökat, tack vare omfattande utsättning, varma somrar och renare vattendrag.

Finlands bästa gösbestånd finns i södra och mellersta Finland, i Finska viken och i Skärgårdshavet. I Bottniska viken förekommer gösen lokalt på ett fåtal områden, främst vid älvmynningar. På Åland främst i den inre skärgården. Finlands och hela världens nordligaste gösbestånd lever i sjöar vid Kemijärvi och Tengeli.

Gösen är dessutom vald till Nylands landskapsfisk.

Tanja, Linda och Filip fiskar efter gös.
Gösfångst i Sibbo skärgård. Tanja, Linda och Filip fiskar efter gös. Bild: Johannes Östergård / Five Corners Production från jord till bord,gös,fiske,Sibbo

Gösens historia

Ursprungligen levde gösen i Central- och Östeuropa. Österut sträckte sig området till Volga, Ural och Anadyr i Asien. Söderut till norra Balkan, norra Iran och Armenien. Genom utplantering finns den idag över stora delar av Europa, inklusive Östersjön samt i mynningar där floden Elbe rinner ut i Nordsjön.

Det förekommer också andra sorters vild och odlad gös i samma brackvattendrag. I älvar och floder som leder ut Svarta havet och Kaspiska havet hittar vi även Svartahavsgös (Sander marinus) och Volgagös (Sander volgensis),

I USA och Kanada träffar vi dessutom på Kanadagös (Sander canadensis) och Glasögongös (Sander vitreus), bägge med brunolivfärgade och gråa skiftningar samt guldgula och gröna fläckar på sidorna.

Näringsrik medelmåtta

Det är överlag hälsosamt att äta fisk för att tillgodose t ex människans behov av särskilt B- och D-vitaminer. Dessa vitaminer finns i måttliga mängder i vit fisk, men rikligt i fetare fisk och skaldjur, t ex lax, regnbåge, ål, öring, räkor och ostron.

Vit fisk är överlag mindre näringstät än fetare fisk och gösen är inget undantag. Gösen är, tillsammans med t ex sik, abborre och gädda, en god medelmåtta med låg fetthalt och fina mängder vitaminer och mineraler, särskilt D-vitamin och kalium.För mera information och fördjupning:

Institutet för hälsa och välfärds databas Fineli med uppgifter om livsmedels näringsvärden och sökfunktioner.

Livsmedelsverket Eviras broschyr Fisk två dagar i veckan (pdf) för nedladdning.

Föreningen Nylands fiskarförbunds hemsida med rådgivning åt yrkesfiskare och uppgifter om utsättning, lagstiftning, fångst och fiske i Finland.

Centralförbundet för fiskerihushållnings hemsida och deras portal Fishing in Finland med information om gösen i Finland.

Vilt-och fiskeriforskningsinstitutets (VFFI/RKTL) hemsida med statistik om gösfångsten och -bestånden (2013) och motsvarande sida på svenska.

Webportalen Kalasaalis hemsida med information om bl a fiskevatten, utrustning, säsonger och rekordfångster i Finland.

Naturresursinstitutets statistik från 2015 över bl a fiskens producentpriser i Finland. (pdf)

Portalen Sjömatsfrämjandets hemsida med bl a information om fisk samt nedladdningsbara broschyrer, t ex Fakta om fisk (pdf).