Hoppa till huvudinnehåll

HRW: Nigerias regering tyst om Boko Haram-kidnappning

Boko Harams tidigare bas i en förstörd moské i nordöstra Nigeria
Boko Harams tidigare bas i en förstörd moské i nordöstra Nigeria Boko Harams tidigare bas i en förstörd moské i nordöstra Nigeria Bild: EPA/HENRY IKECHUKWU anti-terrorism

I Nigeria har extremistgruppen Boko Haram kidnappat kring 400 personer i staden Damasak. Över 300 av dem tros vara barn i skolåldern, men de yngsta kan vara mellan 2 och 4 år gamla.

Kidnappningarna utfördes för över ett år sedan, men Nigerias regering har inte sagt ett ord om dem, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Boko Haram slog till mot en skola i Damasak i november år 2014. De låste in alla elever och lärare. Sedan använde de skolan som militärbas fram till mars år 2015, då trupper från Tchad och Niger började närmade sig staden. Boko Haram lämnade då skolan och tog de kidnappade med sig.

Det är inte helt klart var de befinner sig nu, men enligt obekräftade uppgifter har de setts nära gränsen till Tchad.

Karta över Damasak i nordöstra Nigeria.
Karta över Damasak i nordöstra Nigeria. damasak,Nigeria,kartor

Flera kvinnor och barn dog i fångenskap eftersom maten de fick var skämd, enligt lokala invånare. En del av männen som kidnappats har tvingats donera organ och sedan begravts i massgravar.

Några av de kidnappade försökte även fly genom att simma över en närbelägen å, men de blev skjutna. HRW bekräftar att man hittat kroppar i åfåran. I närområdet har det även hittats massgravar.

Myndigheterna ilskna efter Chibok

Det här fallet är ännu mer omfattande än kidnappningarna i staden Chibok år 2014, där 276 skolflickor kidnappades. Av dem har 57 hittills lyckats fly, enligt HRW.

Några invånare i Damasak visste om kidnappningen i ett ganska tidigt skede, men vågade inte rapportera om den för myndigheterna genast. De var rädda för att regeringen bara skulle bli ilsken över att höra om det, rapporterar AFP.

Regeringen kände sig redan förödmjukad efter att kidnappningen i Chibok fått mycket uppmärksamhet utomlands. När invånarna i Damasak till slut rapporterade om kidnappningen blev de ignorerade.

Human Rights Watch kräver nu att Nigerias regering agerar och börjar planera hur man ska rädda de kidnappade.