Hoppa till huvudinnehåll

Konsten att gräla rätt

Grälar du och din partner mycket? Ingen fara. Det betyder nödvändigtvis inte att ni har ett dåligt förhållande. Tvärtom kan ni komma närmare varandra genom gräl, bara ni bråkar på rätt sätt.

Vi har väl alla någon gång varit med om meningsskiljaktigheter i våra förhållanden och som civiliserade samtal inte tycks lösa. Då är ett gräl nära till hands. Här kommer Sex & Sånts tips på hur ni grälar rätt:

Gräla gärna, men av rätt orsaker.

Fundera på varför du är upprörd eller arg. Är det ett gräl eller en smörgås som löser problemet? Många människor blir lätt uppretade då de är hungriga. Kanske hungern gör att du reagerar lite onödigt starkt på partnerns betéende?

Prata utgående från dig själv.

Ofta kan du undvika bråk helt och hållet, eller i alla fall tona ner grälen ifall du alltid utgår från dina egna känslor och behov. Märk skillnaden i följande: “Närhet är viktigt för mig och just nu skulle jag behöva en kram” jämfört med “Du tittar alltid bara på tv och skiter i att jag vill kramas”. Om du beskyller någon för nånting, så kommer hen att gå i försvarsposition och då är grälet nära.

Avbryt inte, men inte enbart för att det är oschysst.

Att man inte ska avbryta varandra är nåt man lär sig från barnsben. Men om du avbryter den andra så är det inte enbart en oschysst sak att göra, utan det leder även till att volymen på diskussionen kommer att höjas. Ju mer ni pratar på varandra, desto mer kommer ni att skrika för att göra er hörda. Skrik leder sällan till lösta konflikter.

Time out
Time out Bild: Yle time out

Ta en timeout!

Om ni tar en paus i grälet så ger det er båda tid att tagga ner en aning och fundera över er ståndpunkt. Kanske kommer ni på nya argument, eller tänker över den andras argument en gång till. Huvudsaken är ändå att ni är överens om att ta timeout. Att den ena skriker PAUS och smäller fast dörren är inte en timeout. Det är bara fult och definitivt inte konstruktivt.

Titta på videon i början av artikeln för att få flera tips på hur ni löser grälen ni har.

I hela avsnittet här nedanför diskuteras det kring när de här tipsen egentligen hjälper och hur man lättast tar dem till sig.