Hoppa till huvudinnehåll

Libyens enhetsregering tog sig till Tripoli - mera våld befaras

Ledningen för den libyska enhetsregeringen under en presskonferens i Tripoli på onsdagen 30.3.2016. Fayez Serraj i mitten.
Ledningen för den libyska enhetsregeringen under en presskonferens i Tripoli på onsdagen. Premiärminister Fayez Serraj i mitten. Ledningen för den libyska enhetsregeringen under en presskonferens i Tripoli på onsdagen 30.3.2016. Fayez Serraj i mitten. Bild: EPA/GNA MEDIA Libyen,Politiker i Libyen

Ledningen för den FN-medlade nationella enhetsregeringen anlände till Libyens huvudstad Tripoli på onsdagen. Butikerna och restaurangerna stängde sina dörrar i rädsla för nya våldsutbrott.

De sju ledarna för den nya libyska samlingsregeringen kunde inte flyga till Tripoli, de måste ta sig dit sjövägen och anlände till en örlogsbas i huvudstaden med ett av den libyska marinens fartyg. Den islamiststödda, rivaliserande regeringen i Tripoli hade stängt luftrummet.

Ledaren för den självutnämnda regeringen i Tripoli, Khalifa Gwell sade i ett TV-tal att han betraktar de sju politikerna som inkräktare.

- Jag uppmanar de obehöriga utbölingarna att överlämna sig i vårt säkra förvar eller åka tillbaka dit därifrån de kom, sade Gwell.

Samtidigt stängde butiker och restauranger sina dörrar i Tripoli i rädsla för sammandrabbningar.

Islamister som motsätter sig den nya nationella enhetsregeringen satte upp vägspärrar i staden.

Hundratals olika milisgrupper

Förra månaden medlades den nya regeringen fram av FN efter långa förhandlingar i Tunisien. Tanken var att samlingsregeringen ska ena Libyen och väst har uttryckt sitt stöd för enhetsregeringen under ledning av Fayez Sarraj.

Delegater från många av de stridande grupperna undertecknade avtalet. Men hårdföra medlemmar av den koalition som regerat i Tripoli sedan 2014, motsatte sig överenskommelsen.

Sedan 2014 har Libyen haft två rivaliserande regeringar och parlament.

Samtidigt har terrororganisationen Islamiska staten fått allt starkare fotfäste i Libyen. Det är framför allt det faktum som fått omvärlden att åter igen engagera sig starkare i Libyen och också sporrat olika libyska parter att försöka enas.

Ett stort problem är att det vuxit fram hundratals olika miliser och rövargäng i Libyen efter att ex-diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Många av de här grupperna stöder endera av de två politiska huvudblocken i landet, men alla tenderar att också ha egna agendor och en del är helt frikopplade från den politiska processen.