Hoppa till huvudinnehåll

Lingman, Källman, Taylor … Här är spelarna som ska ta ligan med storm

HJK:s Lucas Lingman kan bli en av ligasäsongens stora kometer.
HJK:s Lucas Lingman kan bli ligasäsongens stora komet. HJK:s Lucas Lingman kan bli en av ligasäsongens stora kometer. Bild: All Over Press Lucas Lingman

Ny säsong – och nya stjärnor. Här är de nya namnen som det lönar sig att hålla extra koll på den kommande säsongen, från samtliga tolv ligaklubbar.

Vilka spelare är redo för sina genombrott? Vad heter de kommande stjärnorna? Vilka mindre namn kända kommer den finländska fotbollspubliken att få lära sig i sommar?

På fotbollsligans upptaktsträff fick de som borde veta chansen att svara. En representant från varje klubb fick välja en lagkompis som är redo att ta nästa steg.

En sak är klar, någon brist på potentiella nya profiler finns inte.

FC Inter, Henri Lehtonen:

Benjamin Källman. En ung kille från Ekenäs. Han har en gedigen handbollsbakgrund och har därför en stark kroppsbyggnad. Jag tror att han kommer att göra många mål om han får speltid.

Benjamin Källman i kamp om bollen
Benjamin Källman är redo för ligan efter flytten från EIF. Benjamin Källman i kamp om bollen Bild: Copyright Patric Westerlund ps kemi,Ekenäs IF

FC Lahti, Mikko Hauhia:

Jasse Tuominen och Santeri Hostikka kliver säkert fram den här säsongen. Det är inget jag behöver trumma för, de kommer ändå.

HIFK, Esa Terävä:

Juho Pirttijoki. Vår egen ”terminator”. Hans insatser på plan får tala för sig själv.

HJK, Sebastian Sorsa:

– Man väljer gärna någon ung. Vi har ju utländska spelare också, som Odu som kom från Milan, men jag säger Lucas Lingman. En mycket talangfull spelare, honom kommer vi att höra mycket om ännu.

IFK Mariehamn, Jani Lyyski:

– En av våra absolut viktigaste spelare är Philip Sparrdal Mantilla. Jag tror att folk äntligen kommer att inse vilken mångsidig och komplett spelare han är.

Ilves, Antti Hynynen:

Mikael Soisalo. En spelare som hävdar sig mot de äldre också i snacket i omklädningsrummet.

KuPS, Petteri Pennanen:

Ilmari Niskanen. Nu är han tyvärr sjuk, men när han blir frisk igen har han en enorm potential.

KuPS-spelaren Ilmari Niskanen har enorm potential.
KuPS-spelaren Ilmari Niskanen har enorm potential. KuPS-spelaren Ilmari Niskanen har enorm potential. Bild: TS-Photo Ilmari Niskanen

PK-35, Lucas Kaufmann:

– Jag är ett stort fan av Mateo, en spansk spelare som är bra med sin vänsterfot. Och Lucas Garcia, argentinaren, han är väldigt skicklig och snabb med bollen. Går det som vi vill blir de ledande spelare i ligan.

PS Kemi, Kalle Taimi:

Joona Veteli som i fjol spelade i Jaro har tillfört mycket. Han för med sig en ny inställning och en vilja att utvecklas.

Färskare ligaprofilen Joona Veteli jagar gamla stjärnan Alexei Eremenko Jr i vinterns ligacup.
Färskare ligaprofilen Joona Veteli jagar gamla stjärnan Alexei Eremenko Jr i vinterns ligacup. Färskare ligaprofilen Joona Veteli jagar gamla stjärnan Alexei Eremenko Jr i vinterns ligacup. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Joona Veteli

RoPS, Juha Malinen:

Robert Taylor. En purfinsk spelare som fick sitt genombrott i ettan med JJK i fjol och nu är redo att stiga in i större skor. Skjuter skarpt från långt håll.

SJK, Mehmet Hetemaj:

– Vår nya mittback, El-Hadji Kane från Senegal. Han har varit väldigt bra i vinter. Om han bara fokuserar på fotboll får han ett bra år.

VPS, Ville Koskimaa:

– Vi har en grupp unga spelare som är redo för nästa steg. Av de enskilda nämner jag Joonas Vahtera som säkert kommer att få sitt genombrott i år.