Hoppa till huvudinnehåll

”Löjligt, idiotiskt, vansinnigt” – fansen får inte fira med laget

HIFK:s spelare firar med fansen, april 2015.
Spelare som firar tillsammans med fansen är nu förbjudet. HIFK:s spelare firar med fansen, april 2015. Bild: All Over Press HIFK Fotboll,fotbollsfans

Bollförbundet skärper säkerhetsbestämmelserna i fotbollsligan inför den stundande säsongen. Regler som begränsar fansen rörlighet får fotbollsmänniskor att koka.

De nya reglerna slår förenklat fast att supportrar inte får lämna sina säten vid mål. Tidigare har fansen kunnat springa fram till reklamskyltarna för att fira tillsammans med spelarna, men detta är nu förbjudet.

Fotbollsligaklubbarna kommer att bestraffas med böter ifall åskådare kommer i närheten av spelplanen. Bollförbundet motiverar regeländringarna med att man följer en europeisk linje.

– Finland försöker vara Uefas modellelev. Om reglerna inte följs får vi säkert snart säkerhetsbälten vid sätena. Sen utropar man före matchen: Please, fasten your seatbelts! Löjligt, ryter RoPS-tränaren Juha Malinen till Lapin Kansa.

– Det här är bland de mest idiotiska sakerna som finns, fortsätter RoPS ordförande Risto Niva till Ilta-Sanomat. Är meningen med reglerna att förstöra fotbollskulturen? Det här är fullständigt vansinnigt.

Hoppa över Twitterpostning

Niva menar att RoPS aldrig haft några problem med jublande åskådare. Hos Helsingfors IFK, som är känt för sina belevade fans, håller vd René Österman med.

– Är det här en seger fotbollen? Det tycker jag inte. Fansen bygger branden för grenen. Regler ska följas, men jag förstår inte hur det skulle störa någon att man firar mål bakom stängslen.

Säkerheten ska bli bättre

Inte heller på högsta nivå inom fotbollsligan har man full förståelse för beslutet. Ligans vd Timo Marjamaa betonar att säkerheten bör komma först, men han kan inte minnas att jublande anhängare skulle ha orsakat någon skada.

– Man ska bli uppmuntrad att glädja sig, det är ju därför fansen går på matcher. Inte är det en optimal modell, konstaterar Marjamaa till Helsingin Sanomat.

HIFK-fans, HJK-HIFK, juli 2015.
Också HIFK:s fans får hållas i sina säten framöver. HIFK-fans, HJK-HIFK, juli 2015. Bild: Heidi Koivunen / All Over Press HIFK Fotboll,fotbollsfans

På Bollförbundet förklarar tävlingschef Petteri Lindblom att regeln funnits även tidigare, men nu preciserar man att läktarna är till för publiken – inte övriga områden invid planen.

– Det här har varit ett problem med läktare som man äntrar framifrån. Folk som går upp läktaren kan bli översprungna av framrusande fans, och samma kan hända till exempel bollpojkar.

– Vi måste lära oss av den kulturen som är en självklar sak på annat håll i Europa, säger Lindblom till IS.

Läs också