Hoppa till huvudinnehåll

Nya fabriken i Kasnäs i full gång

Trålare lossar strömming till fiskmjölsfabriken i Kasnäs.
Trålare lossar strömming som slussas in i fiskmjölsfabriken i Kasnäs. Av fisken tillverkas fiskmjöl som används i tillverkningen av fiskfoder. Trålare lossar strömming till fiskmjölsfabriken i Kasnäs. Bild: Yle/Monica Forssell strömming,fiske,fiskmjölsfabrik,Kasnäs

Fiskmjölsfabriken i Kasnäs har kommit igång. Men mera fisk och mera personal finns på vice vd Wilhelm Liljeqvists önskelista.

De första provkörningarna vid fiskmjölsfabriken i Kasnäs, gjordes i slutet av januari. Sedan dess har personalen haft fullt upp med att hitta rätt balans mellan de olika momenten i produktionen.

Fiskmjölsfabriken i Kasnäs.
Fiskmjölsfabriken i Kasnäs. Bild: Yle/Monica Forssell Kasnäs,fiskmjölsfabrik

Nu har processerna börjar löpa. Det enda som fattas är mera personal som har kunskap om processkörning.

- Det är inte det lättaste att på en sådan här ort hitta mänskor som har erfarenhet av processkörning, säger Liljeqvist.

Wilhelm Liljeqvist vice vd för Salmonfarm
Wilhelm Liljeqvist. Wilhelm Liljeqvist vice vd för Salmonfarm Bild: Yle/Monica Forssell wilhelm liljeqvist

Ett bra år hoppas Liljeqvist kunna producera upp till 8 miljoner kg fiskmjöl. Till det behövs cirka 40 miljoner kg strömming och vassbuk.

Strömming.
Strömming. Bild: Yle/Monica Forssell strömming,Kasnäs

Ett problem är att all den strömming som Finland har rätt att fiska, inte fiskas. Det här i sin tur beror på att Finlands kvot för hur mycket vassbuk som får fiskas är mycket mindre än strömmingskvoten.

- Vassbukskvoten är mycket mindre än strömmingskvoten och eftersom det alltid finns risk för att man får vassbuk som bifångst så begränsar vassbuken just nu strömmingsfisket, trots att Finland har kvar nästan hundratusen ton av sin strömmingskvot för i år. Så det är besvärligt.

En idé med fiskmjölsfabriken i Kasnäs är att den utnyttjar fisk från Östersjön och bidrar till att rena havet från näringsämnen och miljögifter.

- När man fiskar upp strömming och vassbuk från havet avlägsnar man samtidigt kväve och fosfor från vattnet och när man sedan förädlar fisken till foder och matar andra fiskar med fodret minskar den totala andelen kväve och fosfor i havet.
I fabriken renas fiskarna också från PCB och dioxiner och avlägsnar alltså på så vis också miljögifter från havet

- Det här är enda sättet att i storskala putsa Östersjön från både näringsämnen och miljögifter, säger Wilhelm Liljeqvist.

Fiskolja i Kasäs fiskmjölsfabrik.
Vid fiskmjölsfabriken tillverkas också fiskolja. Fiskolja i Kasäs fiskmjölsfabrik. Bild: Yle/Monica Forssell fiskmjölsfabrik,fiskolja,Kasnäs