Hoppa till huvudinnehåll

”Så här våldsamma metoder borde höra historien till”

Psykiater Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör för Föreningen för Psykisk Hälsa i Finland.
Kristian Wahlbeck, från föreningen för mental hälsa i Finland. Psykiater Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör för Föreningen för Psykisk Hälsa i Finland. Bild: Yle/Minna Almark Raseborg,föreningen för mental hälsa i finland

Det finns stora brister i lagstiftningen då det gäller tvångsåtgärder, säger Kristian Wahlbeck från föreningen för Mental Hälsa i Finland.

Så här får det inte gå till, säger Kristian Wahlbeck, från föreningen för mental hälsa i Finland, då han får höra Isabelle Orenius Emanuelsson berättelse om hur en kvinna på Kårkulla i Pargas tvingades ta sin medicin.

"Våldsamt ingrepp i patientens självbestämmande rätt"

Orenius Emanuelsson berättar för Yle Åboland hur vårdare körde ner en sked i halsen på kvinnan för att få i henne tabletter och sedan höll fast hennes käkar så att hon inte kunde spotta ut dem.

- Det låter som ett mycket våldsamt ingrepp i patientens självbestämmande rätt. Det är svårt att bedöma ett enskilt fall på det här sättet men det låter som att allt inte gått rätt till.

- Beslut om tvångsåtgärder är inget som personalen kan fatta. Det är alltid en läkare som ska ordinera både medicinen och hur den ska ges.

Kvinnan som Isabelle berättar om kunde inte kommunicera med ord, men också i sådana fall finns det sätt att komma fram till lösningar som är mer i samklang med patientens vilja.

- Förstås är det svårare då patienten inte kan tala men också då man tar till tvångsåtgärder är det viktigt att bibehålla så mycket som möjligt av patientens självbestämmande rätt. Ett alternativ till tabletter kunde vara injektioner om det är lättare för patienten. Eller så kunde man kanske lägga medicinen i flytande form i ett glas saft.

Lagstiftningen i Finland haltar

Då det gäller mentalvård finns det klara och tydliga regler och tvångsåtgärder ska alltid rapporteras till Regionförvaltningsverket. Men då det gäller omsorgen av personer med utveckligstörning haltar lagstiftningen i Finland efter säger Kristian Wahlbeck.

- Bristerna i lagen gör att Finland inte kunnat ratificera FN:s konvention om handikappade personers rättigheter. Lagen om tvångsåtgärder är otydlig och borde definitivt omarbetas för att personer med utvecklingsstörning ska ha ett ordentligt rättskydd.

Vad kan man då som anhörig göra?

- Till en början ska man tala med de ansvariga på vårdanstalten. Hjälper inte det kan man kontakta patientombudsmannen eller så kan man gå vidare och göra en anmälan till Regionförvaltningsverket.

I fallet med kvinnan på Kårkulla tycker Kristian Wahlbeck låter så allvarligt att man borde gå vidare.

- Jag skulle kontakta de ansvariga och ledningen i det här fallet för att diskutera om allt gått rätt till. Det låter inte alls bra och sådana här våldsamma metoder borde höra historien till.