Hoppa till huvudinnehåll

Snart öppnar Borgås nya visitkort

sommarcafebygge på västra åstranden i borgå 31.03.16
Kipparikioski har bytt både design och färg. Caféet är en del av den förnyade östra åstranden i Borgå. sommarcafebygge på västra åstranden i borgå 31.03.16 Bild: Yle/Stefan Härus sommarcafé

Äntligen händer det på den östra åstranden i Borgå. Nybyggda restauranger och nyrenoverade caféer har plötsligt dykt upp som gubben ur lådan. Borgåbor och besökare har väntat många år.

Det är svårt att tänka sig ett folktomt Nyhavn i Köpenhamn, den restaurang- och cafékantade kanalen, som man når genom att vandra gågatan Ströget till slut. Nyhavn sjuder av liv från morgon till kväll.

Nyhavn är bara ett exempel på trevliga, havsnära platser fulla med uteserveringar. De finns överallt ute i Europa. I Finland är det mera tunnsått även om motsvarande koncept börjat dyka upp på olika platser.

sommarrestaurangen wilhelm å i borgå 31.03.16
Sommarrestaurangen Wilhelm Å. sommarrestaurangen wilhelm å i borgå 31.03.16 Bild: Yle/Stefan Härus sommarrestaurang

Vatten, båtar, människor

Att vandra längs med den östra åstranden i Borgå får tankarna osökt att irra till Nyhavn och ännu mera söderut. Kunde inte Ågatan i Borgå bli just ett östnyländskt Nyhavn?

Ja, tanken är inte speciellt märklig. Här finns vattnet. Här ligger båtarna och skutorna förtöjda. Här finns människorna. Här finns möjligheterna.

Ännu för några år sedan fanns det i stort sett bara tre uteserveringar vid Ågatan. Det var Romsens bar, Kipparikioski och fartygsrestaurangen Glückauf. Idag är situationen en annan. Eller rättare sagt: Kommer att bli det.

sommarrestaurangen glyckauf i borgå 31.03.16
Restaurangbåten Glückauf. sommarrestaurangen glyckauf i borgå 31.03.16 Bild: Yle/Stefan Härus sommarrestaurang

Nybygge

Hammarslagen ekar mot husen på Ågatan då färggrant klädda byggarbetare bygger på de tre nya caféer och sommarrestauranger som kommer att öppna lagom till sommarsäsongen. En av dem ligger bara ett stenkast från åstrandens sydligaste restaurang - Levinska källaren.

restaurangen levisnska källaren på östra åstranden i borgå 31.03.16
Levinska källaren finns i den södra ändan av den östra åstranden. restaurangen levisnska källaren på östra åstranden i borgå 31.03.16 Bild: Yle/Stefan Härus östra åstranden

Restaurangen ska heta Kiva och servera så kallad streetfood. Bygget ser definitivt inte ut som om det skulle vara klart att öppna till första maj, men det är trots allt ägarnas tanke.

Förutom Levinska källaren, kommer Kiva att vara den enda restaurangen vid Ågatan söder om Alexandersgatans bro. Tätare är det norröver, mellan Mannerheimgatans bro och Alexandersgatans bro.

restaurangbygge på västra åstranden 31.03.16
En ny sommarrestaurang tar form. restaurangbygge på västra åstranden 31.03.16 Bild: Yle/Stefan Härus bygge

På den sträckan finns restaurangbåten Glückauf och här finns sedan några år sommarrestaurangen Wilhelm Å med stor flytande terass.

Här kommer också en ny granngul, cirkulär cafékiosk att så småningom öppna.

cafe- och kioskbygge på östra åstranden i borgå 31.03.16
Den nya cafékiosken blir cirkelrund. cafe- och kioskbygge på östra åstranden i borgå 31.03.16 Bild: Yle/Stefan Härus café

Blommor och porlande vatten

Den blåfärgade Kipparikioski är aningen förstorad och har fått både ny tidsenlig design och brungul fasadfärg.

Också i övrigt har den östra åstranden i Borgå piffats upp de senaste åren. På våren blommar kaskader av tulpaner och senare på sommaren klättrar det växter på pergolor och på högar av runda stenar där också vatten från några låga springbrunnar porlar fram.

Staden har också stenlagt vändplatsen vid Mannerheimgatans bro. Också strandkanten är renoverad. Till sommaren torde glasskiosken som funnits där i åratal igen dyka upp.

sommarrestaurangen wilhelm å i borgå 31.03.16
Wilhelm Å har flytande terass. sommarrestaurangen wilhelm å i borgå 31.03.16 Bild: Yle/Stefan Härus sommarrestaurang

Kryssare och motorcyklister

Men Nyhavn? Nja, dit är det en bra bit ännu. Å andra sidan är det säkert ingen idé att bygga åstranden full med uteserveringar. Borgå stads planeringschef Kari Hällström säger att det visserligen finns ett par tre lediga platser ännu för sommarcaféer, men när de väl byggts, är området utbyggt enligt rådande stadsplan.

Åstranden är en populär plats som sommartid besöks av mycket folk. Här flanerar både stadsbor och turister samt människor på utfärd från huvudstadsregionen.

Ett välkänt fenomen är också de motorcykelgäng som kommer rullande från Helsingfors för att sitta av en stund över en kaffekopp på just åstranden i Borgå.

Utvecklingen har definitivt gått åt rätt håll. Den cirka 700 meter långa östra åstranden kommer i sommar att sjuda av mera liv än någonsin. Antingen man kommer med motorcykel eller med kryssningsfartyget J.L. Runeberg, finns det nu ett bättre utbud av restauranger och caféer än på länge.

Läs också