Hoppa till huvudinnehåll

Svanarna samlas på Söderfjärden i Vasa

Svanar vid Söderfjärden
Svanar vid Söderfjärden Bild: Yle/Jussi Laine Österbotten,Vasa,svanar,flyttfåglar

Just nu samlas hundratals svanar, gäss och tranor på Söderfjärden i Vasa. Fåglarna kommer i stora mängder nu efter värmen tidigare i veckan.

Ännu i ungefär en vecka tror fågelskådare Ari Lähteenpää att det är det sannolikt att man ser stora mängder av fåglar på Söderfjärden.

- Antalet sångsvanar har ökat hela tiden och det beror på att antalet häckande sångsvanar har ökat mycket kraftigt under de senaste tjugo åren. Ungefär 1000 sångsvanar är inte så sällsynt, säger Lähteenpää.

Fågelskådare Ari Lähteenpää
Fågelskådare Ari Lähteenpää. Fågelskådare Ari Lähteenpää Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten,Vasa,ari lähteenpää

Man vet inte exakt vad det beror på att sångsvanen ökat så kraftigt de senaste åren.

Mellanlandning på Söderfjärden

De flesta svanar som nu befinner sig på Söderfjärden fortsätter sin färd norrut efter att de tankat i sig av brodd, rötter och spillsäd. En del av svanarna flyttar också ända till Ryssland.

En stor del av svanarna övervintrar nära Åland och söderut i Östersjön.

- Vi har haft en varm vinter och Östersjön har inte varit istäckt, så svanarna har varit ganska nära.

I början av veckan räknade man antalet svanar till omkring 800 och gässen var ännu fler, omkring 900. Då man räknar fåglar rör det sig inte om uppskattningar utan de räknas individ för individ.

- Man måste ha tålamod och stå och räkna och räkna. Man blir nog van vid hur man ska göra det. Det är faktiskt inte så svårt.

Svanar vid Söderfjärden
Svanar vid Söderfjärden Bild: Yle/Jussi Laine Österbotten,Vasa,svanar,flyttfåglar

På andra sidan Kvarken, i Umedeltat, som finns invid Umeälv har man i dagarna kunnat räkna till drygt 4500 svanar. Det här är exceptionellt många.

Ari Lähteenpää kan inte säga vad det beror på, men säger att det alltid nu och då händer oväntade saker i fågelvärlden.

- I fågelvärlden kan det hända vad som helst. Nu är vi vana vid omkring 1000 svanar, men det kan hända någonting så att det kommer fler, säger han.