Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Tror du på politiken?

Anna-Maja Henriksson och Carl Haglund
Carl Haglund väljer att avgå. Anna-Maja Henriksson och Carl Haglund Bild: Yle/Sofi Nordmyr anna-maja henriksson

Det har varit en turbulent vecka inom politiken. Och mycket byktvätt. Samt intriger – denna gång inför öppen ridå.

Men om vi tar det från början. Under påsken gick sfp:s ordförande Carl Haglund ut med att han inte längre brinner för politiken, att hans tro till politiken har skakats i grundvalarna och där nämner han speciellt den senaste regeringens sista år. Ingen tänkte längre på fosterlandets väl, motiverade han.

Att avgå är att ta avstånd från cynismen, som han resonerade i Hbl:s intervju.

Han lyfte också fram familjeorsaker, barnen är små bara en gång. Den gamla sfp-räven Per Stenbäck ville å sin sida i en kolumn i Hbl (30.3) antyda att det ganska långt handlar om att Haglund snarare är en sprinter än en maratonlöpare. Haglund liksom orkade inte sitta i den tråkiga oppositionen, som en av 200 i riksdagen, utan ett ministerium att leda, menade Stenbäck.

Stenbäck ser det vidare som problematiskt att Haglund lyfter fram bristerna i den politiska beslutsprocessen: det leder bara till större ”demokratimisstro” bland allmänheten.

Haglund fick ändå stöd i sitt resonemang av samlingspartiets Jan Vapaavuori som publicerat en bok som tangerar samma frågor, till exempel problemet då politiken styrs av narcissister och då man böjer sig för populismen.

På tal om narcissister, för det var nog bland annat honom Vapaavuori syftade på, har samlingspartiets ordförande Alexander Stubb också haft en hektisk vecka. Det famösa stödbrevet har väckt höger-oppositionen i partiet och det kan bli en seriös kamp om ordförandeposten.

Allt detta leder till att Eftersnack ska ta sig an frågan om tilltron till politiken. Och här behöver vi din input! Rösta i vår enkät och tyck till nedan, så spinner vi sedan vidare i programmet!

Tror du på politiken?

Nej, och nu är bekräftat inifrån
64.3% (117 röster)
Tja, det går väl an
19.8% (36 röster)
Ja, leve demokratin!
15.9% (29 röster)
Antal avgivna röster: 182

Eftersnack
Radio Vega, fre kl. 15.03
Repris fre kl. 22.15.
Yle Fem sön. kl. 15.22 (du läste rätt).
Podden finns här.