Hoppa till huvudinnehåll

Facklig demonstration mot bolagisering i Jakobstad

Torget i Jakobstad.
Torget i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén stadshuset

De kommunala facken JHL 30 och 50 i Jakobstad ordnar en opinionsyttring inför fullmäktigeseminariet om bolagisering på måndagkväll av de tekniska tjänsterna. Facket är oroligt för medlemmarnas jobb om en bolagisering genomförs.

Bolagiseringen berör närmare 300 anställda och den har varit aktuell en längre tid. Tanken är att fullmäktige skall fatta beslut i frågan senare under våren för att beslutet skall kunna verkställas vid årsskiftet.

Huvudförtroendemännen för JHL 30 och 50, Kari Viinikka och Maria Holmstedt-Lehtinen
Huvudförtroendemännen för JHL 30 och 50, Kari Viinikka och Maria Holmstedt-Lehtinen Bild: Yle/ Kjell Vikman maria holmstedt-lehtinen

Facket kallar medlemmarna till Rådhuset

Fullmäktigeseminariet ordnas i Rådhuset i Jakobstad på måndagkväll. Medlemmarna i JHL 30 och 50 har uppmanats att ställa sig på torget med banderoller inför seminariet. Regionsombudsmannen för de kommunalt anställda, Margot Nyroos från Vasa kommer att finnas på plats.

- Det är oroväckande tyst från fältet, ingen hör av sig, ingen frågar någonting, säger huvudförtroendeman Maria Holmstedt-Lehtinen vid JHL 50.

- Processen har varit utdragen och det vore viktigt för medlemmarna att få ett besked, ja eller nej.

Seminariet inleds med information av en revisor och en jurist från Ernst & Young och efter det blir det allmän frågetimme kring den planerade bolagiseringen av de tekniska tjänsterna för fullmäktige

Läs också