Hoppa till huvudinnehåll

Flygplatsen i Bryssel fortfarande stängd

Flygplatsen Zaventem i Bryssel strax efter explosionen
Flygplatsen Zaventem i Bryssel strax efter explosionen Bild: EPA/LAURENT DUBRULE Zaventem,Belgien,Bryssel,explosioner,terrorism

Flygtrafiken på Bryssels flygplats kommer inte igång ännu i dag. Brandkåren anser att flygplatsen är tekniskt färdig för att öppnas på nytt efter terrorattackerna förra veckan, men polisen är av annan åsikt.

Det har gått en och en halv vecka sedan terrorattackerna i Bryssel. I torsdags hette det att Brysselflygen skulle komma igång senast fredag kväll, men nu har planerna ändrats. Flygtrafiken fungerar inte ännu på Bryssels flygplats Zaventem i dag fredag.

Terrordåden förra veckan ledde till stora materiella skador på flygplatsen. Enda sedan dess har personalen haft fullt upp med att renovera byggnaden och testa hur verksamheten fungerar.

I avgångshallen där bomberna denoterade har man satt upp tillfälliga incheckningsdiskar. Flygplatsens säkerhetsåtgärder har skärpts och när flygplatsen väl öppnas ska resenärerna kontrolleras extra noga.

Polisen är inte nöjd med åtgärderna

Zaventem är tekniskt färdig för att öppnas på nytt, sade brandkåren och Belgiens myndighet för civilflyg i ett uttalande i torsdags. Den belgiska polisen är ändå inte nöjd med de nya säkerhetsåtgärderna, rapporterar belgiska medier.

Polisen poängterar att de varnade om en terrorattack bara någon dag innan attacken förra veckan. Då hotade de med strejk om säkerheten inte skärps - och hotet är fortfarande i kraft. Om säkerheten inte ytterligare skärps och flygplatsen anställer fler tänker den belgiska polisen gå i strejk.

Polisen vill till exempel att man inför en säkerhetskontroll i ett tält utanför flygplatsen och en regel som säger att bilar måste parkera åtminstone hundra meter från byggnaden, rapporterar RTBR.

Det kan ta flera månader

Flygplatsens personal uppskattar att det tar flera månader innan flygplatsen är i full drift igen.

När flygplatsen öppnas är det ändå med starkt begränsad kapacitet. Normalt har flygplatsen kapacitet att slussa 5 000 passagerare per timme, men nu lyckas man ta hand om endast en femtedel av det här.

Läs också