Hoppa till huvudinnehåll

Fredagssnackarna hurrar inte för sent kulturtåg

Petri Horttana och Ilse Klockars,
Petri Horttana och Ilse Klockars hösten 2015. Petri Horttana och Ilse Klockars, Bild: Yle/Christoffer Westerlund fredagssnack

Den statliga järnvägen VR har under veckan orsakat mycket huvudbry kring den vardagliga logistiken för västnylänningar. Nu jobbas det för ett sent kvällståg som pendlar västerut. Fredagssnackarna jublar inte av glädje.

Nuförtiden går det sista tåget från Helsingfors till Åbo klockan 20.37. Det tilltänkta tåget skulle avgå någon gång mellan klockan 22 och 23.

- Jag förstår inte riktigt resonemanget att man först plockar bort tåg och sedan sätter in ett kvällståg, säger Ilse Klockars.

Ögnar man genom kommentarerna på Yle Västnylands webb kan man skönja en motsättning mellan tågresor för jobb och tågresor för kultur och nöje.

- Jag tror inte de som blivit i blåsten med sina arbetsresor hurrar åt ett sent teater- eller konserttåg, säger Karisbon Petri Horttana.

- Jag bor i Hangö, så det sena kvällståget hjälper ändå inte mig för det går inte förbindelser vidare från Karis, fortsätter Ilse Klockars.

Jobb före nöje

- Jag prioriterar människors arbete före fritid och kultur. Om flera hundra inte kommer på jobb på morgonen känns det orättvist om de som följer med kulturlivet kan åka hem bekvämt på kvällen, säger Horttana.

Ilse Klockars påpekar att alla inte jobbar under traditionella arbetstider.

- Alla som pendlar till Helsingfors jobbar inte 8 till 16. De som jobbar senare turer kan ha nytta av ett senare kvällståg.

Petri Horttana var mycket lyrisk i Fredagssnack och läste upp sin dikt om VR. Den kritiska dikten finns i Fredagssnack nedan.