Hoppa till huvudinnehåll

Grekland börjar skicka tillbaka flyktingar till Turkiet på måndag

Flyktingar anländer till Lesbos i gummibåt den 9 mars 2016.
Flyktingar anländer till Lesbos i gummibåt den 9 mars 2016. Flyktingar anländer till Lesbos i gummibåt den 9 mars 2016. Bild: EPA / KAY NIETFELD flyktingar,Lesbos

På måndag ska det nya avtalet mellan EU och Turkiet börja gälla på allvar. Då ska flyktingar som anlänt till Grekland efter den 20 mars, två dagar efter toppmötet mellan EU och Turkiet då avtalet slöts, börja skickas tillbaka till Turkiet. Dessutom ska EU börja ta emot syriska flyktingar från turkiska flyktingläger.

Omkring 500 flyktingar ska redan på måndag skickas tillbaka till Turkiet från Grekland, uppger en anonym källa inom EU-kommissionen för nyhetsbyrån AFP.

Enligt källan handlar det främst om afghanska och pakistanska flyktingar som inte har sökt asyl i Grekland.

Obekräftade uppgifter

Enligt källan inom EU-kommissionen har Grekland och Turkiet bundit sig till att skicka tillbaka de första flyktingarna på måndag, men poängterar att sista minutens problem alltid kan uppstå.

EU-kommissionens talespersoner kommenterade inte beslutet under en presskonferens på torsdag, utan förklarade att alla arbetar hårt för att få allt att fungera.

Det är oklart från vilket flyktingläger personerna ska skickas tillbaka och om det ska ske med båt eller flyg. En källa i Greklands regering säger till nyhetsbyrån AFP att det troligen handlar om flyktingar på öarna Lesbos och Chios.

Alla ska skickas tillbaka

Innan flyktingar skickas tillbaka ska de genomgå en snabb individuell asylprövning. Men bara de som inte kan anses vara trygga i Turkiet kommer beviljas asyl, som till exempel kurder.

Folk som riskerar att bli förföljda i Turkiet ska alltså kunna stanna kvar i EU, men endast i undantagsfall. I princip ska alla skickas tillbaka från Grekland. I avtalet står det att återsändandet ska ske i enlighet med internationell rätt. Men mycket ska ändå ske för att det hela ska fungera. Till exempel krävs lagändringar i både Turkiet och Grekland.

EU ska också ta emot flyktingar

Flyktingar ska inte endast skickas tillbaka till Turkiet, utan syriska flyktingar som befinner sig i Grekland ska även skickas till andra EU-länder. Till exempel lär Tyskland ta emot en första grupp syrier från turkiska läger.

Återlämningsoperationen ska finansieras av EU. EU ska dessutom ge ytterligare tre miljarder euro till Turkiet för att förbättra flyktingarnas tillvaro i Turkiet.

Hård kritik mot avtalet

Flera organisationer för humanitär verksamhet är kritiska mot följderna av det här flyktingavtalet och har beslutat att delvis avbryta sina hjälpinsatser i Grekland.

Till exempel UNHCR och Läkare utan gränser tror inte att man kommer att få igång ett system av tillräckligt hög kvalitet. De befarar att det snarare bli frågan om en olaglig massdeportering. Amnesty International kritiserar också flyktingavtalet och beskyller EU för att vända ryggen mot en global flyktingkris.

Flera hjälporganisationer anser att det finns en stor risk för att områdena som ska bli så kallade hot spots där man registrerar och skickar tillbaka nyanlända flyktingar till Turkiet förvandlas till ställen där flyktingar hålls mot sin vilja i väntan på att skickas vidare.

Flyktingströmmen har inte avtagit

Rekordmånga flyktingar har sökt asyl i Grekland. För tillfället befinner sig över 51 000 flyktingar som vill ta sig vidare till andra länder i Europa i Grekland.

Från Turkiet anländer fortfarande hundratals personer till Grekland varje dag trots att EU och Turkiet enades om det här avtalet redan den 20 mars.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes