Hoppa till huvudinnehåll

Inga säkra besked av minister Rehula

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula besökte Kronoby.
Familje- och omsorgsminister Juha Rehula besökte Kronoby. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Juha Rehula,Kronoby,Österbotten

Kärnan är personlig valfrihet gällande vården sa familje- och omsorgsminister Juha Rehula om vårdreformen när han besökte Kronoby. -Vi skapar en modell för valfrihet, men landskapstillhörigheten är inte betydelselös, sa Rehula.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) gjorde en blixtvisit i Kronoby för att träffa kommunfullmäktige på fredagkväll. Den brännande frågan till minister Rehula var om Kronobyborna ännu efter vårdreformen kan få sin vård i Karleby, över landskapsgränsen.

Mycket är ännu oklart

Frågorna var många men mycket är ännu öppet angående vårdreformen.

- Jag har tyvärr inte ännu svar på alla era frågor, besluten är inte ännu gjorda. Beredningen av lagen pågår och i november har vi färdiga förslag, sa Rehula.

Rehula höll ett inledande anförande och påtalade att målet med vårdreformen är att lösgöra ansvaret för att producera vård från kommunerna och överföra detta ansvar till landskapen från och med den 1 januari 2019.

Rehula lyfte även fram att valfriheten är central punkt i vårdreformen och att geografiska avstånd inte är betydelselösa.

- Oberoende av boningsort och förmögenhet ska man personligen kunna välja var man får sin vård. Vägskyltar och gränser får mindre betydelse i framtiden, sa Rehula.

Men det är ändå landskapet och ordnar och betalar för vården.

- Vi skapar en modell för valfrihet, men landskapstillhörigheten är inte betydelselös, sa Rehula.

Partigrupperna tentade ministern

Efter Rehulas anförande fickpartigrupperna chans att ställa frågor till Rehula.

Den gemensamma frågan fram om andra var om ett vårdsamarbete med Karleby är möjligt även efter sjukvårdsreformen. Även om Kronoby också i fortsättningen tillhör landskapet Österbotten.

Minister Juha Rehula tentades av Kronobyfullmäktige.
Minister Juha Rehula. Minister Juha Rehula tentades av Kronobyfullmäktige. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Juha Rehula,Kronoby,österbotten

Åter lyfte ministern fram betydelsen av valfriheten.

- Varje person väljer själv var man får sin vård och förbinder sig till sitt val. Vi utgår från personlig valfrihet och avstånden har betydelse.

- Men den här frågan är inte helt enkel och landskapet är ett valdistrikt. Landskapstillhörigheten har betydelse, sa Rehula.

Det är landskapen som har ansvar för att producera vården och landskapen har även beslutandemakten.

Carl-Johan Enroth överräckte namnlista till minister Rehula.
Carl-Johan Enroth överräckte namnlista till minister Rehula. Carl-Johan Enroth överräckte namnlista till minister Rehula. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Juha Rehula,Österbotten,kronoby

Carl-Johan Enroth (SFP) överlämnade en namnlista med drygt 1300 namn till ministern. Undertecknande kommuninvånare önskar att de även i fortsättningen får sin hälso- och sjukvård i Karleby.

Inga stensäkra svar

Elisabet Hagström (SFP) ställde så frågan för Nedervetil SFP:arnas räkning.

- I framtiden är det alltså landskapet Österbotten som har ansvaret fler att producera vården, men det är alltså vi personligen som väljer var vi får vår vård?, frågade Hagström.

- Om jag bara vågade svara, sa minister Rehula.

Förväntat utfall

Inför mötet sa tf. kommundirektör Malin Brännkärr och fullmäktigemedlemmarna Liane Byggmästar och Carl-Johan Enroth (SFP) att de inte förväntade sig inte några slutgiltiga svar från ministern.

- Det är bra om minister Rehula kan svara på åtminstone några frågor. Han är mest insatt, men inga beslut är ju ännu tagna, sa Brännkärr.

- Det är ännu för tidigt att få svar, men det ser ut att bli 18 vårdområden, sa Enroth.

Och några avgörande svar fick inte fullmäktigemedlemmarna.

- Mycket är ännu öppet men jag anser att det är möjligt att ordna vård för Kronobyborna i Karleby även efter vårdreformen, säger fullmäktigeledamot Stefan Högnabba (SFP).

Peter Albäck (C) ville veta om Rehula anser att det vore klokt att Kronoby byter landskap, men fick inget svar av ministern.

Liane Byggmästar (SFP), tf. kommundirektör Malin Brännkärr och fullmäktiges ordförande Hans-Erik Lindgren (SFP).
Liane Byggmästar (SFP), tf. kommundirektör Malin Brännkärr och fullmäktiges ordförande Hans-Erik Lindgren (SFP). Liane Byggmästar (SFP), tf. kommundirektör Malin Brännkärr och fullmäktiges ordförande Hans-Erik Lindgren (SFP). Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén österbotten,Österbotten,fullmäktigeförsamlingar

- Jag fick exakt de svar jag väntat mig, alltså inga svar. Inte kan en minister säga något som inte ännu är bestämt, säger Liane Byggmästar (SFP) efter mötet.

Byggmästar säger att Rehulas uttalanden förstärkte det man redan visste.

- Men det är bra att ministrar tar sig tid att komma ut och besöka bygderna. På så sätt var mötet mycket positivt, säger Byggmästar.

Artikeln uppdaterad den 1 april klockan 23.50

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten