Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Anka får byxor, och andra goda nyheter

Skärmdump av finskspråkiga Aku Ankkas webplats
Skärmdump av finskspråkiga Aku Ankkas webplats Bild: Aku Ankka Kalle Anka,Aku Ankka (serietidning),första april,screenshot

Många redaktioner har publicerat aprilligt goda nyheter dagen till ära.

Den finska upplagan av Kalle Anka rapporterar att serietidningen äntligen kan frigöra sig från beskyllningarna om osedlighet. Nu får Kalle Anka byxor, och inte bara han, utan också alla de andra halvklädda seriefigurerna.

Äntligen, måste man ju säga. Ända sedan 1970-talet har ankans nakna underdel upprört moraltanter och moralgubbar. Men hädanefter leder ankorna inte oskyldiga barn in på syndens väg.

Ann Selin, som leder Servicefacket PAM, oroar sig för nativiteten. De nya öppethållningstiderna har lett till att många unga kvinnor är på jobb på veckosluten. Bristen på unga kvinnor kommer att dominera också valborgsfirandet, befarar Selin.

Servicecentralen för biståndsarbete Kepa meddelar att regeringen gör en pudel, och drar tillbaka nedskärningarna i biståndspengarna. Finansminister Alexander Stubb (Saml) har två poänger, Finland kan inte vända världens problem ryggen, i synnerhet då fattiga kvinnor och barn är värst utsatta.

Klaga i Västnyland

Yle Västnyland gläder kverulanterna i regionen. Raseborgs slottsruiner får en ny attraktion, en klagomur.

Också tidningen Västra Nyland är oroad över den sjunkande nativiteten, främst i regionen. Och gläder sig över att projektet Birth Hour ger tips om goda mörkläggningsgardiner.

Åbo Underrättelser berättar om en ny turistsevärdhet, Mount Kalkmore i Pargas. Den aboensiska versionen av Mount Rushmore pryds av fem före detta kommundirektörers ansikten.

Tvisten om Malm löstes

Vasabladet informerar bussåkarna i Vasa om den nya dubbeldäckaren som går med biogas. Tidningen berättar också att språkriktiga veganer inte längre vill ha grisar till rödlemonaden, utan fyrpunktsbullar.

Dragkampen om Malms flygplats, ska det bli bostäder eller flygplats också i fortsättningen, har enligt Hufvudstadsbladet ändat i en kompromiss. Asfaltplattan ska utnyttjas för förvaring av fritidsbåtar.

Tidningen Östnyland gläder skoleleverna i Borgå och Lovisa med en lösning på mögelproblemen. På gränsen mellan städerna byggs en gemensam modulskola.