Hoppa till huvudinnehåll

Klagomur öppnar i Raseborgs slottsruiner

Klagomur, aprilskämt 2016.
Unik upptäckt i Raseborgs slottsruiner: den gamla klagomuren är tillbaka. Klagomur, aprilskämt 2016. Bild: Yle/Marica Hildén klagomur aprilskämt 2016,Raseborg

Västnylänningar kommer att få en unik chans att klaga när det är något de är missnöjda med. Från och med i sommar öppnar klagomuren igen i Raseborgs slottsruiner.

Klagomuren är en ny upptäckt i Raseborgs slottsruiner. Historiker har misstänkt att det ska finnas en klagomur eftersom man i tiderna kunde gå till kungs för att få sina förorätter dömda.

Raseborgs slottsruiner.
Raseborgs slottsruiner. Raseborgs slottsruiner. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Raseborg

Det var inte så många kungar som bodde i Raseborg. Man vet att Karl Knutsson Bonde, född 1 oktober 1408 eller 1409 och död 15 maj 1470, bodde i slottet en kort tid.

Så på 1460-talet kunde man gå till kungs, men annars kunde man ta sig till klagomuren inne i slottet.

En del skrev lappar, andra pratade

Daniel Skrivare förklarar att man skrev sitt klagomål på en lapp och lämnade den vid muren. Andra behövde kanske bara prata av sig, och så var det bra med det.

Det här är en fantastisk chans för alla västnylänningar, och varför inte för alla turister som besöker slottsruinerna.

Klagomur, aprilskämt 2016.
Daniel Skrivare vid klagomuren. Klagomur, aprilskämt 2016. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Raseborg

I dagens läge klagar många över hur eländigt det är i Västnyland. Skolor i Raseborg hotas av stängning, du ska kanske sköta din hälsa genom att besöka en vårdbuss, Fiskars fabrik i Billnäs samarbetsförhandlar, raseborgarna är missnöjdast i landet.

Ja, eländet tar aldrig slut. Man flyttar till och med hellre till Ingå än till Raseborg.

Klaga på riktigt i sommar

Det här får många att spy galla i den digitala världen, både anonymt och under sitt eget namn. Men från och med i sommar kan man göra det IRL som man säger på engelska, alltså i verkliga livet.

Raseborgs fullmäktige ska fatta tunga beslut på mötet den 6 juni så den nyupptäckta klagomuren öppnar den 7 juni.

De som anser sig ha en slant över trots ekonomiskt svåra tider kan betala för att komma in i Raseborgs slottsruiner och lägga sin klagan vid muren.

Det finns egentligen två murar

Men det finns en lösning om du känner att du absolut måste behålla dina hårt förvärvade slantar. Tacka Anne Ingman för det.

Klagomur, aprilskämt 2016.
Anne Ingman och Daniel Skrivare på väg från den riktiga klagomuren till den yttre muren som öppnas för dem som inte vill betala inträde. Klagomur, aprilskämt 2016. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Raseborg

Anne Ingman kom på den briljanta idén att öppna en klagomur utanför slottsruinen. Längs en del av det gamla slottet löper en mur och där har hon hittat den perfekta platsen för klagomål.

Anne Ingman ser det här som positivt ur två synvinklar. Hon är företagare och får mera kunder till slottet och Slottsknektens stuga. Dessutom tror hon att det här kan rädda regionens ekonomi.

Anne Ingman och aprilskämt 2016.
Anne Ingman visar var man kan lämna sin klagolapp vid den yttre klagomuren. Anne Ingman och aprilskämt 2016. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Raseborg

Ingman tror att många ändå kommer att betala för att få beklaga sig vid den riktiga klagomuren och dessutom sprider turister pengar omkring sig när de besöker Raseborgs slottsruiner. Så regionens ekonomiska situation kommer sannolikt att bli bättre i och med upptäckten av klagomuren.

Positivt för Yle Västnyland

Däremot kan muren slå hårt mot Yle Västnylands webbkommentarer som är mycket populära.

Anne Ingman och Dan Idman aprilskämt 2016.
Att klaga vid de två murarna i Raseborgs slottsruin kan vara bra för webben. Anne Ingman och Dan Idman aprilskämt 2016. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Raseborg

Regionchefen i Västnyland, Patrik Rosström, ser ändå klagomuren som en god sak. Yle har länge jobbat för att skapa en positiv och konstruktiv anda på webben, det här kan vara lösningen.

Folk får utlopp för sina aggressioner i en vacker omgivning i stället för att göra det anonymt på webben. Det leder alldeles säkert till en mera uppbyggande stämning på till exempel Yle Västnylands webb.