Hoppa till huvudinnehåll

Nålskandalen kan polisanmälas

Blodprovsrör i en ställning.
Fallet med de använda nålarna kan polisanmälas. Blodprovsrör i en ställning. webbdoktorn,blodprov,blodprovstagning,blodet

Det är möjligt att fallet med de smutsiga nålarna i HNS laboratorium polisanmäls. Men trots att det har skett ett hemskt misstag kommer den övervakande myndigheten inte att vidta några andra åtgärder än att följa upp den utredning som HNS själva gör.

19 personer kan ha exponerats för smittsamma sjukdomar under blodprov vid ett av HNS laboratorier i Helsingfors i onsdags. Enligt HNS är risken att de skulle ha smittats liten, men patienterna kan ha exponerats för HIV eller Hepatit B eller C.

– Det är ett allvarligt fall. Det känns underligt. Min första reaktion var förvåning, men jag var ändå nöjd över att fallet kom fram så pass snabbt och att man redan har vidtagit åtgärder, säger medicinalråd Markus Henriksson på tillstånds- och tillsynsverket Valvira.

Valvira har ingen orsak att misstänka att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt inte skulle agera på rätt sätt då man utreder vad som har hänt och varför. Men Valvira vill över huvudtaget inte spekulera i hur det är möjligt att använda och oanvända nålar kan ha blandats ihop i en process som är planerad på det sättet att sådant inte borde kunna ske.

– I det här skedet känner vi inte till några detaljer, men vi kommer att få utredningen snart, säger Henriksson.

Vems ansvar?

Det här borde inte få ske, men vem är ansvarig då det ändå sker? Enligt Henriksson blir det här också klart först då man vet mera om fallet.

– Allmänt sett finns ansvaret hos varje enskild arbetstagare inom hälsovården. Ledningen har ansvar över att anvisningarna för arbetet är korrekta, att omständigheterna för arbetet ser ut som de ska och att arbetsredskapen är i skick, säger han.

Det är möjligt att det kommer att startas en polisutredning om fallet. Men Henriksson vill inte kommentera om det är möjligt att det handlar om ett avsiktligt fel.

Straffet kan bli upp till två års fängelse

Om fallet polisanmäls kan brottsrubriceringen bli äventyrande av andras hälsa eller vållande av personskada enligt Kimmo Nuotio som är professor i straffrättvid Helsingfors universitet. Hur fallet brottsrubriceras i en möjlig förundersökning beror på om någon av personerna som exponerades för använda nålar smittats av någon sjukdom.

Om patienterna inte har smittats kan rubriceringen bli äventyrande av andras hälsa, men det är straffbart endast om det anses att personen handlat med grov oaktsamhet. Om någon av patienterna har smittats kan det klassas som vållande av personskada eller grovt vållande av personskada.

Maximistraffet för både vållande och grovt vållande av personskada är två års fängelse.

Unikt fall i Finland

Enligt Kimmo Nuotio är det viktigt att ta reda på om det handlar om en avsiktlig handling eller vårdslöshet som ledde till ett misstag. Enligt laboratoriet användes de gamla nålarna av misstag.

Utredningen är viktig också för att man ska kunna undvika att det här sker igen, anser Nuotio.

- Jag minns inte att jag någonsin skulle ha hört om ett liknande fall inom den finländska hälsovården, men internationellt sett är det inte något unikt fall, säger Kimmo Nuotio.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes