Hoppa till huvudinnehåll

Nästa vecka inleds uppsägningarna vid Åbo Akademi

Dörr vid Åbo Akademi
Akrivbild. Åbo Akademi. Dörr vid Åbo Akademi Bild: Yle/Andy Ödman Åbo Akademi,Universitet och högskolor

Personalen vid Åbo Akademi fick i torsdags besked att universitet under vecka 14 meddelar vem som kommer att drabbas av Akademins nedskärningar. Dagen innan meddelade Åbo Akademi att man gör ett överskott.

Akavas huvudförtroendeman Mirkka Ali-Laurilas ogillar det här.

- Åbo Akademi firar i år 100 år. Under hela akademins historia har man aldrig tidigare sagt upp personal i den här skalan. Förvaltningen trycker på panikknappen för snabbt, säger Ali-Laurila.

Hon kan inte förstå hur man ska spara pengar genom att sparka anställda samtidigt som man planerar att bygga nya fastigheter och ta in fler studerande.

- Jag får inte ekvationen att gå ihop, säger Ali-Laurila.

Radikal skillnad

När Åbo universitet inledde sina samarbetsförhandlingar gick universitetet in för att personalen inte skulle drabbas.

- Det är en radikal skillnad på hur förvaltningarna har skött det ekonomiska läget. Åbo universitet använde balansen och effektiverade verksamheten. Åbo Akademi säger upp sina anställda.

Totalt drabbas 87 personer av nedskärningarna i Åbo Akademi. Av dessa kommer 40 att gå i pension. 10 av forsknings- och undervisningspersonalen och 37 av servicepersonalen kommer att förlora sina arbeten. De som drabbas av nedskärningarna kommer att meddelas personligt på plats i Åbo eller Vasa.

- Uppsägningarna följer vanlig procedur när man utför anpassningsåtgärder, säger Åbo Akademis rektor Mikko Hupa.

2015 gav ett överskott

Åbo Akademi gjorde 2015 ett överskott på 28 000 euro. Ett överskott som Hupa ser som ett nollresultat.

- Det är lite pengar sett till vår hela budget på flera miljoner, säger Hupa.

Han säger att man inte kan jämföra Åbo universitet med Åbo Akademis sätt att hantera det ekonomiska läget.

- Åbo universitet har fler personer än oss som går i pension. Universitetet har också ett större verksamhetskapital. Alla universitet ser olika ut men gemensamt är att alla måste spara, säger Hupa.

Hupa räknar med att Åbo Akademi kommer att gå på minus under de kommande två åren, innan nedskärningarna börjar verka. Åbo Akademi får från och med i år dryga fem miljoner euro mindre i bidrag från staten efter att Sipiläs regering beslutat att skära i utbildningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten