Hoppa till huvudinnehåll

Ny karm till gammal dörr

Det är mycket lätt att ta tillvara gamla dörrar när ett hus byggs om eller rivs - man lyfter bara av dörrarna från gångjärnen och rusar iväg. Karmen däremot sitter hårt fast och är ett helt annat projekt. Därför har dörr och karm ofta separerats och en dörr utan karm är lika med ingenting i dörrsammanhang.

Ett gott råd när man tar tillvara gamla dörrar är att också bemöda sig att ta karmen. Karmen är anpassad till just den dörren och om man vill använda dörren på nytt så handlar arbetet mer om att skrapa och måla än om att snickra.

Om man inte har den gamla karmen kvar så kan man också snickra ihop en helt ny karm till sin dörr. Det är inte så svårt att såga eller fräsa ut falsen för dörren men vill man göra arbetet lite lättare kan man köpa karmvirket av en snickare och bara montera ihop allt själv. För att få en gammal dörr att passa i en ny karm måste man oftast såga och hyvla in dörren.

Gångjärnen är en annan sak som man får jobba med eftersom motdelen ofta försvunnit med karmen. Gångjärn av gammal modell finns att köpa om man vill att dörren skall se ut som den gjorde från början.

När karmen är hopsatt, gångjärnen på plats och dörren fint inhyvlad är den i princip klar för att användas. Om man vill måla dörren är det lättare att göra det innan man sätter in dörren i karmen. Färgen rinner bättre ut på en liggande dörr.

Mer från programmet

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

  Nicke Aldén

  Programledare

  Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö