Hoppa till huvudinnehåll

Radio X3M byter namn till Radio M3X

radio mex
Personer med dyslexi kommer knappt att märka namnändringen, påpekar Anna Forth, ansvarig producent på Radio M3X. radio mex radio mex

Det är inte bara Radio Vega som förnyas, nu står också Radio X3M inför en förändring.

– Det var egentligen tanken på att nå ut till en större publik som sporrade förändringen, säger Anna Forth, ansvarig producent på Radio M3X. Spanskan är ju globalt sett det språk som växer mest när det gäller internationell kommunikation och det känns väldigt naturligt att omfamna den mexikanska kulturen, som dessutom har så många likheter med den finlandssvenska. Sist och slutligen handlar det inte om så stora förändringar.

anna forth
Anna Forth är nöjd med de planerade förbättringarna. anna forth anna forth

Kommer alla att prata spanska på nya Radio M3X?

– Förstås så kan vi inte kräva att alla redaktörer ska kunna prata flytande spanska genast från månadsskiftet, det räcker att man slänger in några ¡ariba! eller kanske bär sombrero under arbetstid. Det här är saker som ännu diskuteras. Och det handlar förstås mer om förbättringar än förändringar.

Vilka andra förbättringar kommer att ske på kanalen?

– Musikprofilen kommer att förnyas givetvis. Vår musikchef Johan Lindroos befinner sig för tillfället i Puerto Escondido för att bekanta sig med mariachi-musiken som uteslutande kommer att spelas på Radio M3X. Det blir en hel del sones, rancheras och corridos - vanlig mariachi-musik helt enkelt för såna som är oinsatta i terminologin. Vi hoppas ju att det här inte blir till en likadan debatt som den om visor i Radio Vega, men helt ärligt, vem tycker inte om att hälla upp ett glas vinos españoles och sätta på Corrido de Chihuahua?

– Men det är klart att det kommer att finnas variation. Man kan ju till exempel höra av sig till Önska, eller ¡Deseado! som det numera heter, och önska annan musik. Enrique Iglesias till exempel.

Vad tycker redaktörerna om det här beslutet?

– Det har varit 100 procent positivt. Es una buena idea, tycker precis allihopa. Kjell Simosas till exempel har redan beslutat att överge sitt Kjell from Hell och istället bli Lorenzo del Infierno. Sex och sånt har bytt inriktning och heter numera Mex och sånt och kommer uteslutande att behandla mexikanska maträtter. Nattklassiskt kommer att bli Hattklassiskt - klassisk musik fast man ska ha sombrero på sig.

När kommer denna förändring att ske?

Pronto, säger Anna Forth. Som numera titulerar sig Anna Rápidoh. ¡Viva Radio M3X!

Läs mera:

Radio M3X stäms av radiokanal i Mexiko

Radio M3X stäms av radiokanal i Mexiko - tvingas byta namn igen.

Läs mera:

Radio M3X byter namn till Radio XZIBIT3M

Mexikansk domstol lät meddela att Radio M3X tvingas byta namn.

Efter stämningen av den redan befintliga radiokanalen Radio M3X i Mexiko var finlandssvenska Radio M3X tvungen att byta namn.