Hoppa till huvudinnehåll

Tisdagsmålarna ställer ut i Ateljé Torni

Carola Seittu och Pirkko Holmila.
Carola Seittu och Pirkko Holmila är medlemmar i Vasa konstklubb. Carola Seittu och Pirkko Holmila. Bild: Yle/Roger Källman carola seittu

I Ateljé Torni i Vasa hänger just nu en utställning gjord av Vasa Konstklubbs grupp Tisdagsmålarna.

Tisdagsmålarna är en grupp på 16 konstnärer. 11 av dem deltar i årets utställning.

Som namnet antyder så är det på tisdagar som de träffas för att måla tillsammans.

- De flesta målar i olja, så finns det ett par som målar i akryl, säger Carola Seittu, en av Tisdagsmålarna och samtidigt styrelsemedlem i Vasa konstklubb.

Gruppen har redan funnits i många år, men det som är nytt för i år är att de inte har någon dragare. I stället har medlemmarna "styrt" och coachat varandra.

- Om man fastnar nånstans så frågar man kompisen "vad tycker du, vad är det som saknas här?". Så brukar vi tänka vad vår tidigare dragare Stig Rönn brukade säga. "Stig skulle ha sagt så här..."

Medlemmarna har varierande erfarenhet av måleri. Till exempel har Carola målat i 29 år, medan den som har målat kortast tid har fem år bakom sig.

- Vi är ändå en väldigt "tajt" grupp och mycket spontana och öppna för varandra. Vi tävlar inte med varandra utan berömmer om någon lyckas bra.

Utställningen är öppen till och med den 17 april: tisdagar och torsdagar kl 12-18, lördagar och söndagar kl 12-16.

- På söndagar är dessutom alltid någon av oss målare här, så då är man hjärtligt välkommen att prata med oss, säger Carola Seittu.

Mer information om utställningen finns på Vasa konstklubbs webbplats.