Hoppa till huvudinnehåll

Tjugo år efter Susu & Pete är isdansen intressant igen

Cecilia Törn och Jussiville Partanen i kortdansen VM i Boston 2016
Cecilia Törn och Jussiville Partanen tog en 18:e plats i VM i Boston. Cecilia Törn och Jussiville Partanen i kortdansen VM i Boston 2016 Bild: EPA/Justin Lane Cecilia Törn,Jussiville Partanen,isdans,Världsmästerskapen i konståkning

Samtidigt som Cecilia Törn och Jussiville Partanen tar Finlands bästa EM- och VM-placeringar i isdans på tjugo år, går flera singelåkare över till isdans, däribland landslagsåkarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis. Kanske dags att tala om en liten finländsk isdansboom.

För exakt fem år sen, i april 2011, utsågs den italienska isdansvärldsmästaren och OS-medaljören Maurizio Margaglio till finländsk chefstränare i isdans. Då han kom till Finland hade han inte mycket att jobba med. Det fanns ingen egentlig isdanskultur i landet och de som valt grenen framom singelåkningen fick hålla på med sin gren lite i skymundan.

Idag är läget ett annat.

Hård konkurrens driver framåt

Under Margaglios era har Finland under några års tid haft till och med tre seniorpar som tränat tillsammans och tävlat mot varandra. I början av förra tävlingssäsongen var de tre paren nästan jämnstarka och alla tre hann också representera Finland i både EM och VM, men bara ett par i taget fick chansen.

För drygt ett år sen satte skador och motivationsproblem stopp för Henna Lindholms och Ossi Kanervos karriär. Och för bara ett par månader sen kom beskedet att Olesia Karmi och Max Lindholm avslutar sin gemensamma karriär, men att båda är intresserade av att fortsätta med nya partners.

Någonstans längs vägen gjorde det nyaste paret i gruppen, Cecilia Törn och Jussiville Partanen, så stora framsteg att de både i EM i Bratislava i januari och i nu pågående VM i Boston gick till final och stod för Finlands bästa isdansplaceringar sedan Susanna Rahkamo och Petri Kokko vann sina EM- och VM-medaljer i början av 90-talet.

Isdansens landslagstränare Maurizio Margaglio, januari 2016
Maurizio Margaglio vann VM-guld 2001 och OS-brons 2002 för Italien tillsammans med Barbara Fusar-Poli. Isdansens landslagstränare Maurizio Margaglio, januari 2016 isdanstränare

För Maurizio Margaglio har en av de viktigaste uppgifterna som finländsk chefstränare varit att lägga grunden för en konkurrenskraftig finländsk isdans. Under sina år i Finland har han hållit ögonen på de finländska singelåkarna och fört diskussioner med åkare han gärna skulle se i sin grupp. I ett land där singelåkningen alltid varit klart störst har det inte varit lätt, men med Team Cessivilles framgångar i vinter har tron på att man också från Finland kan nå toppen inom isdans ökat markant.

Nästa säsong kan bli intressant

För ungefär en månad sedan meddelade konståkningsförbundet att junioråkarna Emma Niemi och Kasperi Riihimäki börjat åka isdans tillsammans. I FM i december vann Niemi brons i flickklassen och Riihimäki guld i pojkklassen. Niemi har haft knäproblem och Riihimäki känner att han gjort sitt som singelåkare. Inom isdansen kan de fortsätta att utveckla sina styrkor.

Nu har också landslagsåkarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis hörsammat Margaglios kallelse. Bägge åkarna har länge funnits på chefstränarens önskelista.

Två erfarna finländska mästare

Juulia Turkkila, 21, har representerat Finland i fyra EM- och VM-tävlingar de senaste åren och har som bäst varit tolva i EM och 18:e i VM. Hon missade hela förra säsongen på grund av skada och drabbades av en ny skada kring årsskiftet och missade därmed också halva den här säsongen. Turkkila är en skicklig skridskoåkare, som behärskar alla delar av konståkningen - utom ett tillräckligt antal trippelhopp. I februari ringde hon Matthias Versluis för att höra om han skulle vara intresserad av att åka isdans med henne.

Matthias Versluis, 21, har representerat Finland i junior-VM två gånger, men då han vann FM-guld 2014 och skulle göra EM-debut i januari 2014 åkte han på en allvarlig knäskada och missade sin chans. Matthias är den första finländska åkaren som landat ett kvadrupelhopp på tävling och i år var han ytterst nära att klara den tekniska poänggräns som krävdes för att få tävla i VM i Boston. Det skulle ha blivit första gången på fyra år som Finland haft en manlig åkare i VM.

– Säsongen har känts väldigt jobbig då jag gång på gång misslyckats i tävlingarna och inte lyckats visa vad jag på riktigt kan, erkänner Versluis. Då jag dessutom i huvudsak tränat ensam har det varit svårt att hitta den rätta motivationen.

Nya isdansparet Juulia Turkkila och Matthias Versluis, april 2016
Juulia Turkkila och Matthias Verluis tänker göra en seriös satsning på isdansen. Nya isdansparet Juulia Turkkila och Matthias Versluis, april 2016 Bild: Yle Juulia Turkkila,Matthias Versluis,isdansare

Redan under en tidigare skadeperiod för några år sen tränade Matthias isdans i Margaglios grupp, men då var han inte beredd att lämna singelåkningen helt. Nu är det gjort.

– Då Juulia kontaktade mig hade hon redan talat med Maurizio om saken, men i det skedet hade jag ännu ett par tävlingar kvar. Då tävlingarna var förbi ringde jag Juulia och där började det.

Paret har nu tränat tillsammans i tre veckor. Förutom Maurizio Margaglio, som just nu befinner sig i Boston med Cecilia Törn och Jussiville Partanen, ingår Susanna Peltola och Ossi Kanervo i tränarteamet.

– Det kändes genast rätt, och så befriande att inte behöva kämpa med hoppen, utan bara åka skridsko.

En helt ny värld

Det är mycket man ska lära sig då man går över från singelåkning till isdans. En annorlunda skridskoteknik, lyften, parpiruetterna, och inte minst att hela tiden ha en annan åkare tätt inpå. Dessutom måste man vänja sig vid att tillbringa flera timmar varje dag i närkontakt med sin partner.

– Juulia och jag är jämngamla och har känt varandra ända sedan vi började åka konståkning som barn. Vi började båda i Myllypuron Taitoluisteluklubi. Senare har vi mest träffats på landslagsläger och dylikt, men vi har aldrig egentligen umgåtts.

Om allt går bra kan Juulia Turkkila och Matthias Versluis delta i tävlingar redan nästa säsong.

– Det är för tidigt att säga hurdan stil vi kommer att ha på isen, men rent fysiskt och rörelsespråkmässigt kan jag bäst identifiera mig med det franska paret, säger Versluis.

Gabriella Papadakis och Guillaume Ciceron tog igår sin andra världsmästartitel i följd.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport