Hoppa till huvudinnehåll

Ujula river upp dagvårdsbeslut i Borgå

Hylla med stövlar på Mäntykoto daghem i Ekenäs.
Hur stora ska dagvårdsgrupperna i Borgå vara i framtiden? Hylla med stövlar på Mäntykoto daghem i Ekenäs. Bild: Yle/Malin Valtonen mäntykoto,Ekenäs

Diskussionen om den subjektiva rätten till dagvård i Borgå är inte över.

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula har använt sin upptagningsrätt i bildningsnämndens beslut som gäller ändringar i lagen om småbarnspedagogik och förordningen om barndagvård 2016.

Bildningsnämnden beslöt i mars, att staden inte ska begränsa dagvårdsrätten och inte heller förstora dagvårdsgrupperna. Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula har beslutat att använda sin upptagningsrätt, vilket innebär att ärendet ännu kommer upp till behandling i stadsstyrelsen.

Borgå stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula (Arkivbild). Borgå stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula Bild: Yle/Stefan Paavola jukka-pekka

Större dagvårdsgrupper i nya lokaler

Stadsdirektör Ujula använder sin upptagningsrätt för både den subjektiva dagvårdsrätten och för frågan som berör dagvårdsgruppernas storlek.

- Det finns många principiella frågor i det här ärendet. En fråga gäller den strukturella reformen och hur vi ska gå vidare om vi inte har möjlighet att ha större dagvårdsgrupper och speciellt då i nya lokaler, säger Ujula.

Stadsdirektör Ujula konstaterar att man redan i planeringsskedet av nya daghem, måste veta om daghemmen ska kunna inhysa större grupper, eller om man ska man anpassa storleken efter bildningsnämndens tidigare beslut att inte förstora dagvårdsgrupperna.

- Oberoende av vad stadsstyrelsen kommer att besluta i ärendet, kommer systemet att under innevarande år att fungera som hittills. Blir det förändringar, kommer de att träda i kraft först efter årsskiftet, säger Ujula.

Framtiden avgör

Ärendet kommer till ny behandling i stadsstyrelsen inom några veckor. Ujula anar redan nu, att stadsstyrelsens linje i frågan inte kommer att följa bildningsnämndens linje.

- Jag tror att föredragningen i stadsstyrelsen inte kommer att vara den samma som i bildningsnämnden. Synvinkeln kommer att ligga på framtiden, inte på situationen som den ser ut idag, men bäst att kanske låta klubban falla och kommentera mera efter det, säger Ujula.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland