Hoppa till huvudinnehåll

Ujula river upp dagvårdsbeslut i Borgå

Hylla med stövlar på Mäntykoto daghem i Ekenäs.
Hur stora ska dagvårdsgrupperna i Borgå vara i framtiden? Hylla med stövlar på Mäntykoto daghem i Ekenäs. Bild: Yle/Malin Valtonen mäntykoto,Ekenäs

Diskussionen om den subjektiva rätten till dagvård i Borgå är inte över.

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula har använt sin upptagningsrätt i bildningsnämndens beslut som gäller ändringar i lagen om småbarnspedagogik och förordningen om barndagvård 2016.

Bildningsnämnden beslöt i mars, att staden inte ska begränsa dagvårdsrätten och inte heller förstora dagvårdsgrupperna. Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula har beslutat att använda sin upptagningsrätt, vilket innebär att ärendet ännu kommer upp till behandling i stadsstyrelsen.

Borgå stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula (Arkivbild). Borgå stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula Bild: Yle/Stefan Paavola jukka-pekka

Större dagvårdsgrupper i nya lokaler

Stadsdirektör Ujula använder sin upptagningsrätt för både den subjektiva dagvårdsrätten och för frågan som berör dagvårdsgruppernas storlek.

- Det finns många principiella frågor i det här ärendet. En fråga gäller den strukturella reformen och hur vi ska gå vidare om vi inte har möjlighet att ha större dagvårdsgrupper och speciellt då i nya lokaler, säger Ujula.

Stadsdirektör Ujula konstaterar att man redan i planeringsskedet av nya daghem, måste veta om daghemmen ska kunna inhysa större grupper, eller om man ska man anpassa storleken efter bildningsnämndens tidigare beslut att inte förstora dagvårdsgrupperna.

- Oberoende av vad stadsstyrelsen kommer att besluta i ärendet, kommer systemet att under innevarande år att fungera som hittills. Blir det förändringar, kommer de att träda i kraft först efter årsskiftet, säger Ujula.

Framtiden avgör

Ärendet kommer till ny behandling i stadsstyrelsen inom några veckor. Ujula anar redan nu, att stadsstyrelsens linje i frågan inte kommer att följa bildningsnämndens linje.

- Jag tror att föredragningen i stadsstyrelsen inte kommer att vara den samma som i bildningsnämnden. Synvinkeln kommer att ligga på framtiden, inte på situationen som den ser ut idag, men bäst att kanske låta klubban falla och kommentera mera efter det, säger Ujula.