Hoppa till huvudinnehåll

Uppgörelse om säkerheten på Bryssels flygplats

Flygplatsen Zaventem i Bryssel strax efter explosionen
Flygplatsen Zaventem i Bryssel strax efter explosionen Bild: EPA/LAURENT DUBRULE Zaventem,Belgien,Bryssel,explosioner,terrorism

Polisen och myndigheterna i Belgien kom på fredag kväll överens om hur passagerarna ska kontrolleras. Flygplatspolisen hade tidigare meddelat att de går i strejk om deras krav på säkerheten inte godkänns.

Enligt en kompromiss ska flygplatsen få förstärkning av 200 extra poliser och skärpt kontroll av resenärer. Alla resenärer och deras bagage kommer att skannas innan de går in i flygplatsbyggnaden, skriver belgiska RTBF. Anställda ska också kontrolleras noggrannare och bilar kommer att sökas igenom.

Inrikesminister Jan Jambon meddelade också att verksamheten vid Zaventem till en början kommer att köra igång i mindre skala.

Polisfacket ville innan strejken ha mer resurser för att upprätthålla säkerheten på flygplatsen. Bland annat har de krävt skärpt kontroll vid avgångshallarna i form av metalldetektorer, kroppsscanning och genomlysning av bagage. Myndigheterna motsatte sig först det här eftersom köerna skulle ha blivit för långa.

Självmordsbombarna som slog till mot Zaventem utgav sig för att vara vanliga passagerare med bagage.

Flygplatsen Zaventem höll på fredag ännu stängt, en dryg vecka efter terrordåden i Bryssel.

Det är fortfarande oklart när Zaventem kommer att kunna fungera som normalt igen. Belgiska RTBF och flera nyhetsbyråer menar att det ser ut som om flygplatsen kan öppna på söndag.

Finnair har inhiberat sina avgångar från Helsingfors till Bryssel ännu på söndag och måndag.

Läs också