Hoppa till huvudinnehåll

Antti Rinne till Svenska Yle: SDP måste sudda bort stämpeln av nej-sägarparti

Antti Rinne.
Antti Rinne. Bild: Yle/Jonas Blomqvist jlb

Socialdemokraterna har vind i seglen - om det skulle vara val i dag så kunde nästa statsministerparti vara SDP, trots en nedgång i senaste mätning. Men för att medvinden ska hålla i sig måste partiet förändras, säger partiordförande Antti Rinne.

Karikatyrtecknarens syn på SDP: "Det gäller att hålla mun!"

När den sittande regeringen genomför impopopulära nedskärningar går oppositionen alltid framåt.

Många bedömare har sagt att SDP inte behöver jobba för sin framgång utan att det bara gäller att inte göra bort sig. Det här är en bedömning som Antti Rinne inte håller med om.

Vi tänker inte hålla tyst. Vi har svaret på de stora samhälleliga frågorna.

SDP sällar sig till de partier som säger sig sträva efter att föra en saklig oppositionspolitik. SDP lovar förklara konsekvenserna av regeringens åtgärder och ge alternativ till regeringspolitiken. Det här gäller både hälsovårdsreformen och kommunreformen.

– För att medvinden ska hålla i sig gäller för socialdemokraterna att sudda ut nej-sägarstämpeln ur pannan, förklara politiken för våra väljare och hålla våra löften, sammanfattar partiordförande Antti Rinne efter snart ett år i opposition.

Vi måste sudda ut nej-sägarstämpeln ur pannan, förklara politiken för våra väljare och hålla våra löften

Socialdemokraterna har alltid varit gifta med tillväxten. Det har länge funnits en tillväxt att fördela. Så är det inte längre.

– Vi har haft åtta dåliga år och vi har sparat, konstaterar Rinne. Men sparen måste göras på ett sådant sätt som inte drabbar de svagaste.

Bland annat sparade SDP på utbildningen då partiet satt i den förra regeringen. Nu interpellererar SDP tillsammans med resten av oppositionen om nedskärningarna i utbildningen.

– Men det handlar inte om populism, försäkrar SDP:s ordförande Antti Rinne. Trots att förra regeringen - där SDP satt med - skar hårt i utbildningen.

När ni satt i regeringen skar ni hårt i utbildningen. Är det inte skenheligt att gråta nu?

– Nej!

Rinne medger att SDP har en en aura av maktparti. SDP har suttit i regeringen under största delen av det självständiga Finlands historia och det har satt sina spår.

– När nedskärningar görs måste låginkomsttagarna kompenseras genom skattelättnader, säger Rinne.


Vi har under de senaste tjugo åren gjort beslut som inte har varit förenliga med de socialdemokratiska värderingarna.

Men det handlar ändå inte om en klassisk socialdemokratisk fördelningspolitik, säger Rinne.

– Vi har inte nya pengar som kan fördelas. Vi måste anpassa ekonomin samtidigt som vi stimulerar tillväxten.

SDP föreslog i sin skuggbudget bland annat en tillfällig sänkning av pensionsavgifterna och skärpt kapitalbeskattning. SDP räknade med att sänkta pensionsavgifter skulle betyda ett spar på hundratals miljoner euro för arbetsgivarna och att arbetstagarnas köpkraft skulle öka. Den skärpta kapitalbeskattningen skulle - enligt skuggbudgeten - ha gett ett kännbart tillskott i statskassan.

Går den här politiken hem hos en ensamförsörjarkvinna med tre barn?

– Absolut, säger Rinne. Vår politik skulle inte leda till högre utgifter för låginkomsttagarna.

Går den här politiken hem hos en ensamförsörjarkvinna med tre barn?

– Absolut.

Under våren publicerar Yle Nyheter intervjuer med samtliga oppositionsledare. Här hittar du Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki, SFP:s Carl Haglund, De grönas Ville Niinistö och KD:s Sari Essayah.

Läs också