Hoppa till huvudinnehåll

Armenien och Azerbajdzjan drabbar samman över Nagorno-Karabach

Konflikten i Nagorno-Karabach började år 1991 under Sovjetunionens sönderfall.
Konflikten i Nagorno-Karabach började år 1991 under Sovjetunionens sönderfall. Bild: Yle/Nyhetsgrafik Nagorno-Karabach,Armenien,Azerbajdzjan,kartor

Styrkor från grannländerna Armenien och Azerbajdzjan har drabbat samman i den omstridda armeniska enklaven Nagorno-Karabach.

Armenierna i Nagorno-Karabach hävdar att de har skjutit ner en azerbajdzjansk helikopter, vilket Azerbajdzjan medgav under lördag eftermiddag.

Beskyllningar haglar

- Fienden använde stridsvagnar, artilleri och stridshelikoptrar i ett försök att tränga djupt in bakom försvarslinjen i Nagorno-Karabach, säger militärkällor i enklaven som ligger inom Azerbajdzjan.

- Fienden slogs tillbaka, tillägger försvarsministeriet i Armenien som säger att Azerbajdzjan bär ansvaret för uppblossade strider.

Azerbajdzjan hävdar för sin del att striderna började då armeniska styrkor avfyrade omkring 120 artillerigranater över frontlinjen, av vilka en del träffade civila områden.

Azererna uppger också att man förlorade tolv soldater och en stridsvagn i striderna som började i natt.

Läget explosivt sedan år 1991

Liknande gränsstrider förekom även förra månaden och läget har varit spänt en längre tid.

Konflikten i Nagorno-Karabach började år 1991 under Sovjetunionens sönderfall. då etniska armenier tog över styret i med Armeniens stöd.

Sedan dess har över 30 000 mänskor dödats trots att man slöt en bräcklig vapenvila år 1994.

Alla försök att nå en fredlig lösning om Nagorno-Karabach har misslyckats bland annat för att Azerbajdzjan vägrar att godkänna Armeniens förslag om en folkomröstning om enklavens framtid.

Putin manar till lugn.

Ryssland som har stött Armenien i konflikten uppmanar bägge parter att avhålla sig från våld.

- President Putin vädjar till bägge parter om att respektera vapenvilan och att undvika större förluster, säger Putins talesman Dmitrij Peskov.

Läs också