Hoppa till huvudinnehåll

Blir mediyoga den nya flugan?

Ann-Mari Backman
Mediyogainstruktör Ann-Mari Backman Ann-Mari Backman Bild: Yle/Maud Stolpe ann-mari backman

Medicinsk yoga är en terapeutisk yogaform, som har utvecklats från en gammal, ursprunglig yoga från norra Indien och Tibet.

Medicinsk yoga är än så länge ett ganska nytt fenomen hos oss i Finland, men i Sverige används den på olika håll vid sidan av traditionell fysioterapi och har visat sig effektiv.

Ann-Mari Backman har länge själv sysslat med olika former av yoga och nu har hon utbildat sig till mediyogainstruktör och kommer att leda mediyogakurser här hos oss.

Utgångspunkten är kundaliniyoga

Kundaliniyogan anses vara den mest ursprungliga yogaformen som människan känner till och den anses vara den mest meditativa av alla yogaformer.

Inom den här grenen jobbar man mycket med att man utgår från olika energifält i kroppen, speciellt det som finns i ryggraden och då tar man till olika mantran, d.v.s. olika stavelser, för att få ut energin i kroppen.

På 1990-talet började den svenska läkaren Göran Boll utveckla en gren av kundaliniyogan till medicinsk yoga.

Den skiljer sig från de andra formerna av yoga i och med att man har forskat i och kunnat konstatera att de olika rörelserna har en terapeutisk effekt.

Vidare är den medicinska yogan sådan att man ska kunna utföra den oberoende av om man har några hälsohinder.

Ann-Mari Backman, som är utbildad instruktör i den medicinska yogan, säger att rörelserna är så pass lugna att de kan utföras även om man är sjuk, även om de är kraftfulla.

För att få bli mediyogainstruktör måste man vara vårdutbildad.

Visserligen stretchar man också inom mediyoga, men framför allt handlar det om att ta andningen till hjälp och det är via andningen man kommer in i de olika positionerna.

Rörelserna utförs liggande, sittande på stol eller på golvet medan stående rörelser är ovanliga.

Ann-Mari Backman säger att till och med lama personer kan ta del av mediyogan med olika ögonrörelser, det går helt enkelt att anpassa yogan till de egna förutsättningarna.

Medicinsk yoga är en ny yogaform i Finland
Medicinsk yoga Medicinsk yoga är en ny yogaform i Finland Bild: Yle/ Roy Fogde medicinsk yoga

Den medicinska yogan sprids snabbt

Efter att den medicinska yogan fick sin början i Sverige 1996 finns det idag utbildning i medicinsk yoga på flera olika orter i Sverige.

Den har också spritt sig till Norge och Danmark och lite i Storbritannien och i USA. I Finland finns än så länge bara några instruktörer i mediyoga.

I Sverige har man forskat i vilka effekter mediyogan har på stöd- och rörelseorganen hos ryggpatienter.

Både på Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset har man länge idkat mediyoga och kunnat konstatera att den har samma effekt som traditionell fysioterapi, men att den är kostnadseffektivare, eftersom den kan utföras i grupp.

Mervärdet kommer sedan i och med att man sköter både kroppen och knoppen tack vare det meditativa inslaget säger Ann-Mari Backman.

Hon säger vidare att intresset för den här yogaformen verkar sprida sig speciellt på finlandssvenskt håll i och med att många har läst om den i olika svenska tidningar.

Då man har gått på kurs ska man kunna utföra den medicinska yogan hemma på egen hand i och med att man har lärt sig den djupandning det hela bygger på.

Under en timme som en yogalektion pågår är det sist och slutligen så få rörelser som görs, att de är lätta att ta till sig.

Genom att andas rätt kan man slappna av, stresshormonerna i kroppen lugnar ner sig och det här ger effekter i hela kroppen.

Ann-Mari Backman framhäver, att största delen av våra sjukdomar lär vara stressrelaterade och att yogan ger kroppen möjlighet att återhämta sig och inleda läkningsprocessen.

Hon säger vidare att de senaste forskningsrönen visar att patienter med hjärtflimmer och depressioner har fått nya verktyg att hantera sina sjukdomar via olika former av yoga.

Solhälsning på världsyogadagen i Bangalore, Indien
Massyoga i Indien Solhälsning på världsyogadagen i Bangalore, Indien Bild: EPA/JAGADEESH NV solhälsning

Den egna karriären

Ann-Mari Backman berättar att hon själv började med hathayoga i början av 2000-talet och 2010 började hon utbilda sig till hatsyogalärare vid Suomen joogaopisto i Saarijärvi och med den utbildningen håller hon ännu på med.

Efter det här har hon utveckla sin egen stolyoga, som betyder att man gör hathayogarörelser på stol, och nu har den medicinska yogan kommit med i bilden.

Hon säger att de olika formerna nog influeras av varandra och visst har hon utnyttjat de medicinska rörelser också i de andra formerna. Till exempel andningen anser hon vara så viktig att hon vill ha den med sig i allt hon gör.

Ann-Mari Backman är föreståndare på servicehemmet Hemmet i Åbo och där håller hon stolyoga.

På frågan hur den går till, svarar hon att man börjar med att räta på kroppen och sträcka på ryggraden och börja djupandas.

Sedan fortsätter man med att sträcka på kroppen i takt med andningen och pausar mellan varje rörelse och blir medveten om positionen man är i. Sedan avslutas det hela med avslappning och det fina är att alla kan delta.

Idag är yogan hennes största fritidsintresse och den har helt enkelt blivit en livsstil där hon tänker på allt från miljön, till vad hon äter och hur hon bemöter andra människor.

Faksimil från Vasabladet.
Artikel i Vasabladet Faksimil från Vasabladet. Bild: Vasabladet faksimil

Takten i samhället gör yogan populär

Under de senaste åren har yogan blivit allt populärare och medborgarinstitutens kurser blir snabbt fyllda.

Ann-Mari Backman tror att det beror på den hårda takt vi har i dagens samhälle då allt går snabbare och snabbare och vi ska prestera mer och mer på allt kortare tid.

I yogan ska man inte jämföra sig med någon annan utan bara med sig själv och där har man en chans att stanna upp och bli medveten i nuet och lära känna sin egen kropp bättre.

I den här stunden behöver man bara tänka på sig själv och det finns inga krav man ska uppfylla, utan allt görs utgående från de egna förutsättningarna.

Det finns många olika former av yoga och Ann-Mari Backman säger att det gäller att hitta den form som är den bästa för en själv. En del vill ha en mera fysisk form av yoga medan andra föredrar en mera psykisk.

På frågan om yogan är ett hot mot kristendomen som många under senare tid har hävdat påpekar hon att yogan inte är någon religion så därför kan den inte utgöra något hot.

Meditationen är som en flaska med kolsyra som man låter komma ut och det är ungefär som att städa upp på vinden och för en stund bara leva i nuet.

26 april håller Ann-Mari Backman ett provpass i mediyoga i Åbo arbis så att folk får pröva på vad det är frågan om och i höst leder hon en hel kurs i mediyoga där.

Till provpasset i april kan man anmäla sig redan nu till www.aboarbis.fi

Läs också