Hoppa till huvudinnehåll

Den första flyktingfamiljen flyttar till Lovisa i dagarna

Höghus
Bostadshus i Lovisa. Höghus Bild: Yle/Hanna Sjöström höghus

April månad är här, och Lovisa stad får nya invånare alldeles strax. Bostäder ska hittas åt åtminstone 25 kvotflyktingar. Den nya flyktingkoordinatorn har en hel del att stå i.

Flyktingkoordinator Ulla Taipale i Lovisa lever i brådskande tider. Mycket ska göras innan de första nya invånarna anländer till staden den här månaden.

– Allt har gått enligt den planerade tidtabellen, säger Taipale. Vi väntar den första familjen alldeles i början av april.

Kvotflyktingar är flyktingar som redan har beviljats uppehållstillstånd i Finland. Till Lovisa anländer 25 sudanesiska flyktingar.

Bostadsjakten pågår fortfarande

Ulla Taipale berättar att staden har lyckats hitta bostäder åt de allra flesta redan.

– Vi håller ännu på och letar efter de sista bostäderna.

Kenneth Hansson vid Östra Nylands fastighetsförmedling konstaterar att det kan vara lätt eller svårt att hitta bostäder åt flyktingarna.

Det finns sällan många lediga bostäder i Lovisa, men det brukar inte vara så stor brist heller.― Kenneth Hansson

Han konstaterar att de bostäder som finns i staden i regel brukar vara uthyrda.

– Knappast är det lätt att hitta bostäder åt så många människor. Men å andra sidan rör bostadsmarknaden på sig hela tiden, folk flyttar och så. Nog brukar det finnas annonser i tidningarna, säger Hansson.

Utöver själva bostadsjakten ska staden bland annat möblera bostäderna och se till att hemmet annars är i skick då de nya invånarna flyttar in.

Tillräckligt med donationer redan

Tolkar ska också anlitas. Speciellt behövs mycket tolkning till och från arabiska till en början.

Invandrararbetet i Lovisa har kontaktat grannkommunernas tolkcentraler för ändamålet.

– Dessutom har vi jobbat på att skapa ett samarbetsnätverk tillsammans med olika instanser. Tanken är att det ska hjälpa till med integreringen.

Invandrararbetet samlade också in kläder och möbler åt de nya invånarna.

Kläder tar man inte längre emot. Det finns redan tillräckligt mycket och plaggen har sorterats enligt åldersgrupp.

Vi samlade också in möbler och fick en bra mängd. Vi är väldigt glada för det.― Ulla Taipale

Om det behövs fler donationer kommer invandrararbetet att göra ett nytt upprop, men just nu finns det mesta redan.

Kanske fler flyktingar

Det ser ut som om Lovisa kan komma att ta emot fler flyktingar än de 25 som stadsfullmäktige ursprungligen fattade beslut om.

Taipale berättar att NTM-centralen har rekommenderat att Lovisa tar emot 11 flyktingar till eftersom pressen är så stor. Alla kommuner måste dra sitt strå till stacken.

– Klart det innebär lite extra jobb. Men vi måste vänta på det politiska beslutet innan vi börjar leta efter bostäder åt dem också.

Både grundtrygghetsnämnden och stadsstyrelsen har redan fattat beslut om att ta emot 36 flyktingar. Stadsfullmäktige fattar det slutliga beslutet inom en snar framtid.

Roligt jobb hittills

Ulla Taipale har hunnit jobba som flyktingkoordinator i Lovisa i ungefär en månad.

Tidigare har hon jobbat med invandrare inom församlingen i Lahtis, och har mycket konkret erfarenhet av mångkulturellt och mångreligiöst arbete.

– Hittills har det varit en glädje att få jobba i en liten stad. Lovisaborna verkar ha en positiv attityd gentemot flyktingarna, och många är intresserade av att jobba för deras väl.

Hon berättar att hon var med på ett samarbetsmöte i veckan, där hon fick höra mer om vilken typ av sommarprogram Lovisa stad erbjuder barn.

– Jag har inte varit så bekant med Lovisa tidigare, så det har varit roligt att få lära känna staden bättre.

Läs också