Hoppa till huvudinnehåll

HS: Chefernas löner steg till rekordnivå

Chef bär på portfölj.
Chef bär på portfölj. Bild: Juha-Pekka Laakio / Yle ledare,tjänsteinnehavare,svartvit bild,Portfölj (Väska)

Lönerna för storföretagens chefer på Helsingforsbörsen stiger med enorm fart, skriver Helsingin Sanomat. Förra året växte chefernas löner och förmåner mer än någonsin tidigare under de år man följt med utvecklingen.

Enligt Helsingin Sanomats utredning steg lönerna och bonusarna för de stora börsbolagens chefer i medeltal med 3,5 procent förra året, medan inkomsterna för en heltidsanställd finländare i genomsnitt steg med 1 procent.

Det innebär att lönerna för storbolagens chefer stigit tredubbelt jämfört med en vanlig arbetstagares lön.

En chef för ett stort börsbolag tjänade förra året i genomsnitt 1,1 miljoner euro i grundlön och bonus, vilket är cirka 37 000 euro mer än året tidigare. Det är även 26 gånger mer än vad en heltidsanställd finländare i genomsnitt tjänar på ett år.

Helsingin Sanomat har följt lönerna för chefer i 41 bolag sedan år 2005.

HS: Johtajien palkat nousivat viime vuonna ennätyslukemiin