Hoppa till huvudinnehåll

"Kanske det finaste uppdraget i Svenskfinland"

Pokaler
Pokaler Bild: YLE / Jonas Sundström schackturnering

Enligt riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP) är ordförandeskapet för SFP, "kanske det finaste uppdraget i Svenskfinland". Henriksson uttryckte åsikten bland annat i en intervju för Yle efter att det blev klart att Carl Haglund inte längre fortsätter på posten som ordförande för SFP.

Svaret på frågan om vilket uppdrag som är det finaste i Svenskfinland, varierar beroende på vem man frågar. Några betonar politik, andra kultur eller religion, framgångsrik företagsverksamhet säger en tredje.

Som man frågar får man svar

När man utgår från det politiska fältet är det onekligen så att SFP har en stark ställning i Svenskfinland. Det kan dock ifrågasättas om det kanske är det finaste uppdraget i Svenskfinland att vara SFP ordförande.

- Jag måste ju nog svara i samma anda som Anna-Maja Henriksson att det kanske finaste uppdraget i Svenskfinland är att leda den finlandssvenska arbetarrörelsen och FSD, säger ordföranden för de finlandssvenska socialdemokraternas Österbottendistrikt, Jacob Storbjörk.

Vänder man sig till forskarvärlden kommer ett svar som inte ger ett klart besked.

- Var och en definierar det på sitt eget sätt, det finns inte en hövding eller ett uppdrag i Svenskfinland utan det finns många viktiga uppdrag, så skulle jag definiera det, säger forskaren Kjell Herberts.

- Jag blev morfar till ett tvillingpar i fredags, det är nog det bästa uppdraget.

Näringslivet skall inte heller glömmas bort , hur bedöms den specifika vikten på olika uppdrag på den kanten.

- Det kanske finaste uppdraget i Svenskfinland är att vara en framgångsrik företagare, via det kan man skapa välmående och arbetsplatser, det är det tuffaste men också det finaste uppdraget, säger vd Kim Biskop vid KPO.

Vad anser finlandssvenskarna

Vad anser du är det "kanske finaste uppdraget i Svenskfinland", vilket är det och varför? Kommentera gärna på vår webbsida.