Hoppa till huvudinnehåll

Minneslopp för offren i universitetsmassakern i Garissa

Ett hundatal kenyaner deltog i ett minneslopp i Garissa för att hedra de 148 personer som dödades när islamister stormade stadens universitet för ett år sedan.

Bland deltagarna fanns den rullstolsburne Farah Ali, som skuffade sig fram hela det fem kilometer långa loppet.

- Jag är glad i dag för jag har visat all min kraft i solidaritet med offren och visat att jag minns dem ett år efter att de lämnade oss, sade Ali till nyhetsbyrån AFP.

Deltagarna bar t-skjortor med olika fredsbudskap, bland annat "Terrorismen saknar religion. Säg nej till terrorism och radikalisering".

Det lokala muslimska samfundet vill bekämpa radikaliseringen genom att lyfta fram att islam är en religion av fred, tolerans och samexistens.

- Det narrativ som islamisterna för fram är inte det sanna islam. Vi fördömer det. Vi, våra religiösa ledare och våra ungdomar kommer tillsammans att bekämpa radikalisering, sade den lokala parlamentarikern Aden Duale.

Minnesceremonier har också hållits på andra håll i landet.

Attacken ännu outredd

Attacken mot universitetet i Garissa var den dödligaste terrorattacken i Kenya sedan attacken mot USA:s ambassad i Nairobi år 1998, som krävde 213 människors liv.

Fyra beväpnade islamister som tillhörde terrorgruppen al-Shabab stormade universitetet och mördade 148 personer.

Det tog sexton timmar för de kenyanska specialstyrkorna att få ett slut på attacken. En av orsakerna till att det tog så länge var att specialstyrkornas flygplan användes av en polischef för privat bruk.

Insatsen har kritiserats hårt men trots det har det fortfarande inte gjorts någon officell utredning i vad som gick fel.

Universitetet öppnade igen i januari men bara 150 av de 700 eleverna har velat återvända.