Hoppa till huvudinnehåll

Svinnkampen besökte butiken i Nagu

Svinnkampen är ute på turné för att träffa konsumenter och prata matsvinn. På fredag var de på plats i Nagu.

Under våren har Svinnkampen, Marthaförbundets projekt för att minska matsvinn i hemhushållen, dragit ut på turné för att träffa konsumenter i matbutikerna.

På fredag var de på plats i K-market i Nagu.

Tänk till både hemma och i butiken

Svinnkampens projektledare Elisabeth Eriksson delade med sig av konkreta tips på vad man kan tänka på både hemma och i butiken.

- Det krävs en attitydförändring. Vi behöver inte vara rädda för att bäst före-datum har passerat, maten kan fortfarande vara fullt ätbar och då ska den ju inte slängas. Vi konsumenter kan påverka och vet vi till exempel att vi ska göra pannkaka hemma, kan vi välja den mjölk som närmare sig bäst före-datum då vi handlar, säger Eriksson.

Elisabeth Eriksson är projektledare för Svinnkampen
Elisabeth Eriksson är projektledare för Svinnkampen. Elisabeth Eriksson är projektledare för Svinnkampen Bild: Yle/Johanna Ventus matsvinn

Men det gäller att tänka till innan man går till butiken.

- Börja alltid med att kolla vad du redan har hemma. Vi har en tendens att ha både kyl och frys fulla. Så då du funderar på vad du ska äta till middag i dag, kolla först vad du redan har hemma innan du går till butiken.

Väl hemma ska man komma ihåg att många maträtter blir godare nästa dag tipsar Eriksson.

- Till exempel makaronilåda är jättegod att steka i stekpanna nästa dag.

Butikchefen i Nagu: tyvärr slänger vi för mycket

På plats i Nagu är butikchef Mikael Eklund. Bekräftar att det slängs en hel del i butiken. Speciellt under vintern då det rör sig mindre folk i skärgården.

Mikael Eklund är köpman i Nagu
Mikael Eklund. Mikael Eklund är köpman i Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus butik

- Tyvärr blir det ganska mycket vi slänger. Speciellt vintertid då det är tystare i butiken blir vi tvungna att slänga speciellt färskvaror, som bröd, kött och grönsaker. Jag kan inte säga exakta mängder men allt som slängs är för mycket, säger Eklund.

Varför köper man inte in mindre då man vet att det rör sig mindre folk i skärgården på vintern?

- Visst köper vi mindre men vi måste ändå fylla hyllorna för att det ska se bra ut, säger Eklund.

Hur mycket slänger vi?

Årligen slängs bland annat:

22 miljoner kg grönsaker
20 miljoner kg mjölkprodukter
21 miljoner kg hemlagad mat
12 miljoner kg bröd
11 miljoner kg färsk fisk
11 miljoner kg kött
8 miljoner kg potatis

Källa: Marthaförbundet

Naguborna delar med sig av sina bästa tips

Yle Åboland samlade också in några konkreta tips av Naguborna vad de brukar göra med sina matrester.

Lea Blomqvist handlar i Nagu.
Lea Blomqvist. Lea Blomqvist handlar i Nagu. Bild: Yle/Johanna Ventus butik

- Det gäller att koka så lite att det inte blir rester. Vi är två personer i vårt hushåll och det har vi varit ganska länge så jag har vid det här laget ganska bra koll på hur mycket vi använder. Lämnar det potatis lägger jag det i komposten, säger Lea Blomqvist.

Tina Lundell handlar i Nagu.
Tina Lundell. Tina Lundell handlar i Nagu. Bild: Yle/Johanna Ventus butik

- Jag brukar försöka göra en ny rätt av det som lämnat från föregående dag. Har jag till exempel gjort en köttfärssås kan det bli en god soppa nästa dag, säger Tina Lundell.

Christina Pettersson handlar i Nagu.
Christina Pettersson. Christina Pettersson handlar i Nagu. Bild: Yle/Johanna Ventus butik

- Det bästa tipset jag kan ge är den gamla vanliga pyttipannan. Det brukar jag göra ofta, säger Christina Pettersson

Gustav Malmström och Fredrik Sigfrids handlar i Nagu.
Gustav Malmström och Fredrik Sigfrids. Gustav Malmström och Fredrik Sigfrids handlar i Nagu. Bild: Yle/Johanna Ventus butik

- Vi brukar ge våra matrester till hunden, säger Gustav Malmström.

- Lämnar det lax kan man göra till exempel laxpasta nästa dag. Men oftast lägger jag bara matresterna i kylskåpet och så äter jag samma nästa dag, säger Fredrik Sigrids.

På Svinnkampens webbsida hittar du fler konkreta tips på vad du kan göra med dina matrester.

Läs också