Hoppa till huvudinnehåll

Beskedet: Mäkäräinen kan bli VM-aktuell

Kaisa Mäkäräinen har ett hyfsat utgångsläge inför jaktstarten.
Kaisa Mäkäräinen tog ett VM-brons i skidskytte i vinter. Kaisa Mäkäräinen har ett hyfsat utgångsläge inför jaktstarten. Bild: All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Snabbast i FM-jaktstarten – och ett alternativ till hemma-VM nästa vinter. Den finländska förbundskaptenen Reijo Jylhä säger att Kaisa Mäkäräinen kan finnas med i VM i Lahtis.

I söndagens FM-lopp var Kaisa Mäkäräinen kvickast av alla. Hon hade gått för medalj i jaktstarten om hon hade lyckats bättre i lördagens klassiska lopp.

Efter det fina loppet fick förbundskaptenen Reijo Jylhä givetvis frågan om Kaisa Mäkäräinen kan bli aktuell för en plats i den blåvita VM-truppen nästa vinter. Det är långt dit, men Jylhäs besked är tydligt: Mäkäräinen är med i snacket.

– Det enda som betyder något i mästerskap är om idrottaren kan nå så högt upp i resultatlistan som möjligt. Om Kaisa klart bidrar med det, är vi beredda att diskutera och förhandla, säger Jylhä till Yle.

Reijo Jylhä.
Reijo Jylhä. Reijo Jylhä. Bild: Pekka Sipola/All Over Press Reijo Jylhä

Åkt VM tidigare

Mäkäräinen har varit med i VM för längdåkare en gång förut. Det var 2013 i Val di Fiemme.

Söndagens insats var ett besked med tanke på ett nytt VM. Samtidigt passade banorna Finlands skidskyttestjärna utmärkt.

– När det är brant är Kaisa stark. Då spelar det ingen roll om det är skidskytte eller längdskidor. I båda grenarna ska man åka fort om man ska klara sig bland de bästa i världen, säger Jylhä.

"Lättare utan gevär"

Mäkäräinen är själv förtegen i VM-frågan.

– Om inte annat är jag säkert där som åskådare under VM, säger hon till Yle.

– Det kändes oväntat bra i dag. Men samtidigt är det så i jaktstarter att det oftast inte går som fortast längst fram. Det blir mer taktik där. Men det är klart att det är enklare att åka skidor utan ett gevär på ryggen. Det blir mer avslappnad åkning.