Hoppa till huvudinnehåll

En teaterkostym har nio liv i Wasa Teaters garderob

Historiska dräkter, vintageklänningar från 1940-talet, gula trikåklänningar från 1970-talet, uniformer och fyrtio vita herrskjortor i varierande storlek och med olika modell på kragarna… Ja, garderoberna på Wasa Teater är fulla med kläder - och ibland kan det gå att återanvända dräkter ur teaterns egna gömmor, när en pjäs ska kostymsättas.

Det gjorde designern Tyra Therman när hon i det här spelårets ”Tre systrar och en berättelse” återanvände klänningar från Tjechovs ”Tre systar”, som sattes upp på Wasa Teater i början av 2000-talet.

Men det här hör nog ändå till undantagen, det finns många moment som ska stämma, inte bara tidstypiskhet, när dräkterna till en föreställning tas fram. På vilka andra sätt kan då teaterns syateljé återanvända?

Att återanvända, återvinna och återbruka

Ina Nordberg är nytillträdd syateljéföreståndare på Wasa Teater. Ledstjärnan för hennes arbete på syateljén är en grön linje. Hon gör gröna val när det gäller tygerna och är till exempel noga med vilka ytbehandlingar tygerna har. Hon bollar med begrepp som återanvändning, återvinning och återbruk.

Ina Nordberg i Wasa Teaters syateljé.
Ina Nordberg i Wasa Teaters syateljé. Ina Nordberg i Wasa Teaters syateljé. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney kostymering,Wasa teater,dräkter,sömmerier, syateljéer,Vasa

- Vi försöker köpa in tyger från överskottslager och loppisar, men när vi behöver större mängder är det inte alltid en möjlighet, säger Ina Nordberg. Om tidsramen är snäv kan det också vara för ont om tid för att hinna söka efter det man behöver på loppisar.

Wasa Teater sätter upp fem-sex föreställningar per spelår. Efter att en pjäs avslutats kommer kläderna tillbaka till syateljén. Kläderna kan då få ett nytt liv som repetitionskläder eller i dräktuthyrningen.

De dräkter som hamnar i uthyrningen är ofta planerade av en designer för en specifik pjäs och är skyddade av den upphovsrätt som hör ihop med föreställningen. Dräkterna går att återanvända om de görs om så att får ett nytt utseende – eller så kan man lägga dem i dräktuthyrningen och på så vis glädja maskeraddeltagare.

Ina Nordberg bland skorna i en av Wasa Teaters garderober.
Ina Nordberg bland skorna i en av Wasa Teaters garderober. Ina Nordberg bland skorna i en av Wasa Teaters garderober. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney kostymering,Wasa teater,sömmerier, syateljéer,skor,dräkter

Inspiration från äldre kostymer

I en av Wasa Teaters garderober finns också riktigt gamla teaterkostymer lagrade i pafflådor. De här dräkterna är från 1910- och 1920-talet.

- De här går inte att använda, för våra kostymer måste klara av att tvättas, berättar Ina Nordberg. Men vi kan återanvända dem genom att ta inspiration från hur kläderna är sydda under ett visst årtionde.

Återanvändning: Susanne Marins, Tove Qvickström och Tinja Sabel i pjäsen "Tre systrar och en berättelse" - i klänningar från Tjechovs pjäs "Tre systrar", som också spelats på Wasa Teater.
Återanvändning: Susanne Marins, Tove Qvickström och Tinja Sabel i pjäsen "Tre systrar och en berättelse" - i klänningar från Tjechovs pjäs "Tre systrar", som också spelats på Wasa Teater. Återanvändning: Susanne Marins, Tove Qvickström och Tinja Sabel i pjäsen "Tre systrar och en berättelse" - i klänningar från Tjechovs pjäs "Tre systrar", som också spelats på Wasa Teater. Bild: Wasa Teater/ Frank A. Unger susanne marins,Wasa teater,kostymering,klänningar

Det går också att kopiera ett mönster och göra ändringar som passar ihop med designerns vision, som i höstens stora produktion "Mor Courage och hennes barn". Där blir dräkterna något av en krock mellan 1600-tal och modern catwalk. Den uppsättningen kommer att bli jättefin, säger Ina Nordberg.

Läs också