Hoppa till huvudinnehåll

Finländare räknar med att ha jobbet kvar

Vattenpass
Arkivbild Vattenpass Bild: Pixabay vattenpass,golv,byggarbetsplatser,byggande,Golv- och väggkakel,kakel,händerna

Finländarna är inte särskilt oroliga för att förlora sina jobb. Fler än fyra av fem anställda litar på att de inte får sparken, visar en undersökning som Yle låtit Taloustutkimus göra.

82 procent av de svarande anser att de säkert eller ganska säkert kommer att ha kvar sitt jobb.

Andelen är större än när undersökningen gjordes i december ifjol. Då svarade 77 procent att de inte är bekymrade.

En lite ljusare syn på arbetsläget, trots nyheterna om nedskärningar, samarbetsförhandlingar och uppsägningar, tror forskningsdirektör Tuomo Turja kan bero på att många redan genomlevt flera hot om uppsägning.

– Jag tolkar det här som att de som nu har ett jobb upplever att det värsta är över. Det är också möjligt att de som har svarat har klarat sig igenom flera omgångar med samarbetsförhandlingar på sina arbetsplatser, säger Turja.

De som känner sig mest säkra på att ha jobbet kvar är tjänstemän och de som har expertkunskap inom vissa områden. Mest osäkra känner sig de som jobbar inom traditionella arbetaryrken.

Unga mest osäkra

Unga och nyutexaminerade är mest oroliga för sina jobb. I åldersklassen 25-34 år svarar 19 procent att de är rädda för att mista sitt jobb, eller åtminstone osäkra på det då och då.

På Taloustutkimus säger Tuomo Turja att resultatet speglar logiken i arbetslivet.

– Det handlar helt enkelt om att de precis har lämnat studierna bakom sig. De har nyss klivit in i arbetslivet och det påverkar osäkerheten.

Ungefär 2 000 personer tillfrågades under mars månad, och drygt hälften av dem hade ett jobb.

Yle Uutiset/Hannu Tikkala