Hoppa till huvudinnehåll

Flygplatsen i Bryssel öppnades

Den terrordrabbade flygplatsen Zaventem i Bryssel öppnade för kraftigt begränsad trafik på söndagen. Det är nu tolv dagar sedan attentatet som dödade 16 personer på flygplatsen.

Under söndagen ska endast tre flyg avgå från Zaventem, ett till Portugal, ett till Italien och ett till Grekland.

Finnair meddelar på sin webbplats att bolagets flyg till Bryssel kommer att vara inställda fram till onsdagen. Då flygs tre avgångar.

Flygplatsen i Bryssel öppnade igen efter terrorattackerna den 22 mars.
Flygplatsen i Bryssel öppnade igen efter terrorattackerna den 22 mars. Bild: EPA/BENOIT DOPPAGNE/POOL Bryssel,Bryssel-Zaventem flygplats,Belgien,flygplatser,incheckning,Check-in

Länge tills allt fungerar normalt

På söndagen väntades bara en bråkdel av den normala mängden passagerare anlända till Zaventem. Det tillfälliga incheckningsområdet har bara 20 procent av den normala kapaciteten.

Inom den närmaste framtiden kommer endast fem eller sex flyg per timme att lyfta från Zaventem.

En hyllningsvägg för offren i terrordåden i Bryssel på stadens flygplats Zaventem.
En hyllningsvägg för offren i terrorattacken på Zaventem. En hyllningsvägg för offren i terrordåden i Bryssel på stadens flygplats Zaventem. Bild: EPA/BENOIT DOP Bryssel-Zaventem flygplats,Bryssel,Belgien,terrorattacker,hyllningar,flygplatser,rullstolar

Resenärerna uppmanas att ta sig till flygplatsen tre timmar före avgång på grund av den skärpta säkerheten.

För tillfället kan man anlända till Zaventem endast med personbil eller taxi, den normala buss- och tågtrafiken är inställd.

På flygplatsen räknar man med att verksamheten är fortsatt begränsad en längre tid. Man hoppas ändå på att allt ska fungera som normalt senast när sommarlovssäsongen inleds i slutet av juni eller början av juli.

Skylt visar vägen till Bryssels flygplats Zaventem.
Skylt visar vägen till Bryssels flygplats Zaventem. Bild: AOP Bryssel-Zaventem flygplats,Bryssel,Belgien,flygplatser,Vägskyltar,skyltar

Artikeln uppdaterad kl. 15.10 med Finnairs senaste information.

Läs också