Hoppa till huvudinnehåll

Isländsk statsminister i skatteparadis

sigmundir david gunnlaugsson
Sigmundur David Gunnlaugsson sigmundir david gunnlaugsson Bild: SVT/Reykjavik Media Sigmundur Davíð Gunnlaugsson,Island,Statsminister

En av de största överraskningarna i Panamadokumenten (#panamapapers) är att Sigmundur David Gunnlaugssons namn dyker upp där. Islands statsminister har tillsammans med sin fru ägt ett bolag vid namn Wintris på Brittiska Jungfruöarna.

De senaste dagarna har den isländska statsministern fått utstå allt mer kritik. Orsaken till det finns 10 år tillbaka i tiden.

Island gick på ekonomisk offensiv före finanskraschen 2008. Bland annat ägde islänningarna en femtedel av Finnair när det begav sig.

Landets nuvarande statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson låg inte heller på latsidan. Året var 2007 när han tillsammans med blivande frun Anna Sigurlaug Pálsdóttir köpte ett bolag på Brittiska Jungfruöarna, ett av de mest beryktade skatteparadisen i världen.

aktiebevis
Aktiebeviset för Wintris. aktiebevis Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Välbevarad hemlighet

Fram till nu har det varit en välbevarad hemlighet. Likaså att två andra medlemmar i den nuvarande regeringen har ägt bolag i skatteparadis.

De här uppgifterna framkommer från de hemliga dokument som den internationella organisationen för grävande journalister ICIJ, Süddeutsche Zeitung och andra mediebolag – bland dem Yle – har fått tillgång till.

Gunnlaugsson och hans fru köpte bolaget Wintris 2007 av advokatbyrån Mossack Fonseca via isländska Landsbankis filial i Luxemburg. Paret använde bolaget för att investera flera miljoner dollar i ärvda pengar. Det uppger åtminstone statsministerns fru.

Dokumenten från Mossack Fonseca visar att Wintris hade betydande investeringar i alla de tre isländska stora bankerna, Landsbanki, Kaupthing och Glitnir. Dokumenten visar också att bolaget hade fordringar på flera miljoner dollar när bankerna föll.

Affär för en dollar

När Gunnlaugsson valdes in i det isländska parlamentet i april 2009 var han alltså ägare i Wintris. Men det var information som han höll för sig själv. På årets sista dag sålde han sin andel i bolaget till sin fru. För en dollar.

dokument
Dokumentet för affären mellan statsministern och hans fru. dokument Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

I mitten på mars i år skrev Anna Sigurlaug Pálsdóttir på sin Facebooksida om bolaget i skatteparadiset. Det var första gången allmänheten fick ta del av den informationen.

Uppdateringen på sociala medier kom fyra dagar efter det att hennes man – statsministern – hade blivit utfrågad av ICIJ-projektets medlemmar Reykjavik Media och SVT. I den bandade intervjun fick Gunnlaugsson svara på frågan om han någonsin hade ägt ett bolag i ett skatteparadis.

Siogmundur David Gunnlaugsson
Statsministern gör sig klar för intervjun. Siogmundur David Gunnlaugsson Bild: SVT/Reykjavik Media Sigmundur Davíð Gunnlaugsson,Island,Statsminister

”En ovanlig fråga”

Han gav aldrig ett direkt svar på den frågan, utan sade istället att han och hans familj alltid har deklarerat sina tillgångar.

- Det är en ovanlig fråga att ställa till en isländsk statsminister, tillade han till slut.

På en direkt fråga om Wintris tvekade statsministern länge, utan att heller då ge ett direkt svar.

- Det är som om ni skulle anklaga mig för någonting när ni frågar om ett bolag som har funnits på min deklarationsblankett.

Efter det steg statsministern upp och lämnade intervjun.

sigmundir david gunnlaugsson
Gunnlaugsson vill inte tala om Wintris. sigmundir david gunnlaugsson Bild: SVT/Reykjavik Media Sigmundur Davíð Gunnlaugsson,Island,Statsminister

Misstag

På sin Facebooksida skrev Pálsdóttir att tillgångarna i Wintris tillhörde henne och att deras bank hade begått ett misstag när hennes man angavs som delägare i bolaget. Dokumenten från Mossack Fonseca visar i alla fall Gunnlaugssons namnteckning när han sålde sin andel i Wintris till sin fru.

dokument
Underskrifterna. dokument Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Efter avslöjandet om Wintris har debattens vågor gått höga. Statsministern själv har däremot hållit en låg profil. I en intervju för Frettabladid förklarar han att det inte har förekommit varken etiska eller juridiska orsaker för honom att offentligt gå ut med informationen.

Han menar också att det är löjligt att tro att fruns ställning som borgenär via Wintris på något sätt skulle påverka hans agerande i förhållande till de kollapsade bankernas övriga fordringsägare.

Johanna Sigurdardottir Bild: Eurovision johanna sigurdardottir

Krav på avgång

Avslöjandet via ICIJ har väckt krav på statsministerns avgång. Isländska medier har under de senaste dagarna rapporterat att oppositionspartierna planerar en förtroendeomröstning mot Gunnlaugsson.

Den tidigare statsministern Jóhanna Sigurdardóttir har uppmanat sin efterträdare att ärligt berätta vad som skett.

På nätet har också ca 15 000 islänningar undertecknat en namninsamling om att statsministern borde avgå. En demonstration har också utlysts till måndagen den 4 april.

Yles Spotlight och MOT berättar om de viktigaste avslöjandena i fyra tv-program samt på webben.

MOT: Historian suurin tietovuoto osa 1, 4.4, TV1
Spotlight: Världens största läcka del 1, 5.4, Yle Fem

MOT: Historian suurin tietovuoto osa 2, 11.4, TV1
Spotlight: Världens största läcka del 2, 12.4, Yle Fem

Reportrar:
Kjell Lindroos, Spotlight

Minna Knus-Galán, MOT

panamapapers.icij.org