Hoppa till huvudinnehåll

Stor jobbpotential då företagare går i pension

Ekenäs Däckmarket
Ekenäs Däckmarket Bild: Linda Söderlund/Yle Jobb (musikstycke),arbetstagare,bilverkstäder,ekenäs däckmarket

Många företagare går i pension inom de närmaste åren, och med dem försvinner samtidigt många arbetstillfällen. Företagarna borde blir bättre på att sälja sina företag eller låta familjemedlemmar ta över, anser Företagarna i Finland.

I Ekenäs har bröderna Kim och Mats Danielsson växt upp med sin pappas däckfirma. Företaget har nyligen genomfört en generationsväxling och nu har bröderna tagit över som företagare.

- Det finns ju alltid risker med företagande. Dagens marknad är väldigt hård och vi får ny konkurrens från internet, men vi har en bra grund att stå på, så jag tror nog det går bra, säger Kim Danielsson.

Kim och Mats Danielsson
Bröderna Kim och Mats Danielsson har tagit över Ekenäs Däckmarket. Kim och Mats Danielsson Bild: Linda Söderlund/Yle mats danielsson,företagare

Ekenäs Däckmarket har två anställda och nu då det blir högsäsong för däckbyte får också flera inhoppare jobb. Pengarna ska dras in till företaget under några intensiva veckor på våren och hösten.

- Man vet nog vad man ska göra de följande veckorna. På kvällarna behöver man inte fundera så mycket, utan bara se till att man hinner vila upp sig till följande dag, skrattar Mats Danielsson.

"Det handlar om 200 000 jobb, det är mycket!"

I Finland finns 78 000 företagare i åldern 55-74 år och en stor del av dem går i pension under de närmaste åren, visar en undersökning som Företagarna i Finland låtit göra. Medelåldern bland Finlands företagare är över 50 år.

Också ett enmansföretag är ett arbetstillfälle och det är synd om det försvinner.― Mika Haavisto, Företagarna i Finland

Majoriteten av de äldre företagarna har för avsikt att sälja företaget eller hitta någon inom familjen som tar över, men 27% bedömer att företaget läggs ner då de går i pension.

- Också ett enmansföretag är ett arbetstillfälle och det är synd om det försvinner. Vi räknar med att det handlar om 200 000 jobb, det är mycket!, säger projektchef Mika Haavisto vid Företagarna i Finland.

Börja fundera på generationsskifte redan vid 50, inte då du är 65 - då blir du en stor belastining för företaget.― Kjell Danielsson, grundare av Ekenäs Däckmarket.

Många småföretagare tänker kanske inte på att deras företag och den kunskap de har faktiskt har ett värde som kan säljas vidare. Under senare år har det talats mycket om uppstartföretag, men Haavisto är förundrad över att inte fler ser möjligheterna som ett företagsköp ger.

- Det är ett mycket enklare sätt att bli företagare. Företaget har redan färdiga produkter, kunder och fakturering. Det är mycket lättare att utveckla det än att börja helt från noll, säger Haavisto.

Ett problem är ändå att köpare och säljare verkar ha svårt att hitta varandra. Det finns flera olika webbplatser för företagsköp, men Företagarna i Finland utvecklar nu en ny webbplats som man hoppas blir mera heltäckande för företagsmarknaden.

Ekenäs Däckmarket vill utveckla verksamheten

Då Ekenäs Däckmarket skulle göra generationsskifte tog man hjälp av ett utomstående företag som har skött allt pappersarbete med myndigheterna. Hela den processen tog nästan sju år.

- Mitt råd till andra som funderar på generationsskifte är att börja i tid. Börja redan vid 50, inte då du är 65 - då blir du en stor belastining för företaget, säger Kjell Danielsson.

Ekenäs Däckmarket
Lagerutrymmet är fyllt till bristningsgränsen med däck och Ekenäs Däckmarket söker efter en större fastighet. Ekenäs Däckmarket Bild: Linda Söderlund/Yle däckbyte

Kjell Danielsson grundade Ekenäs Däckmarket år 2000 och han är stolt över att de två sönerna nu tagit över företaget. Själv äger han ännu en liten andel av företaget och kallar sig skämtsamt för konsult.

- Jag kanske kan hjälpa till med kundkontakterna. Jag känner så mycket folk. Men då det kommer till den tekniska delen vinner nog pojkarna.

Företaget ser sig som bäst om efter större utrymmen.

- Får vi en större hall så kommer vi nog att utveckla verksamheten på något sätt. Det blir någonting roligt inom bilbranschen, säger Kim Danielsson.