Hoppa till huvudinnehåll

Stor oro när Grekland börjar skicka tillbaka flyktingar till Turkiet

Imorgon börjar Grekland skicka tillbaka flyktingar till Turkiet i enlighet med ett avtal mellan EU och Turkiet. Planen väcker farhågor och har lett till demonstrationer i bägge länder under helgen.

Över 50 000 flyktingar sitter fast i Grekland efter att gränserna till Balkanländerna stängdes. Från och med imorgon kommer många att skickas tillbaka till Turkiet.

Under lördagen krävde flyktingar i Norra Grekland att Makedonien öppnar gränsen norrut och stoppade lastbilstrafik norrut i protest mot de stängda gränserna.

Ortsbor krävde i sin tur att förläggningarna evakueras. Läget har lett till våldsamheter på flera håll i Grekland under den senaste tiden.

Också i Turkiet är läget spänt och planerna på att öppna flyktingförläggningar väcker motstånd. Förläggningarna ska ligga så nära syriska gränsen som möjligt, heter det.

Farhågor över flyktingarnas rättigheter

Det har höjts många kritiska röster över avvisningsplanen, som är ett försök från EU:s sida att få kontroll över flyktingsituationen.

Människorättsorganisationen Amnesty har sagt att kring hundra syrier har tvångsdeporterats varje dag. FN har efterlyst säkerhetsvakter för att övervaka återbördandet och en möjlighet att träffa de flyktingar som skickas till Turkiet från Grekland.

På lördagen rapporterade turkiska sjöbevakningen att man har återbördat kring 200 asylsökande på väg mot Grekland.