Hoppa till huvudinnehåll

Anneli Pahta: Beslut om fler flyktingar helst ännu i vår

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta.
Anneli Pahta. Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta. Bild: Yle/Monica Forssell kimitoöns kommundirektör,kommundirektörer

Anneli Pahta vill inte ta ställning till om Kimitoön borde ta emot fler flyktingar eller inte.

Kimitoön tog i början av februari emot tjugo syriska flyktingar och i vår ska beslut om en eventuell fortsättning fattas.

Egentliga Finlands Närings-, miljö och trafikcentral har signalerat att kommunerna i Egentliga Finland borde ta emot tusen flyktingar som beviljats asyl i Finland.

- Själv tycker jag att man borde fundera igenom saken noggrant och efter det kanske man kommer till slutsatsen att det är helt okej att ta emot mera flyktingar men vi måste diskutera med de anställda som varit med i processen och våra frivilliga, som är jätteviktiga. De har den bästa uppfattningen om hur väl vi hittills lyckats, säger Anneli Pahta.

Annat som väger in i beslutet om huruvida Kimitoön tar emot fler flyktingar eller inte, är enligt Pahta vad de nyinflyttade syrierna tycker.

- Anser de att livet för dem skulle vara lättare om det bodde fler landsmän på ön? frågar Pahta.

På politiskt håll har man signalerat att sysselsättningsläget måste beaktas då man överväger om kommunen tar emot fler flyktingar och kommundirektör Pahta håller med.

- Det är förstås sant. Sysselsättningsläget gäller alla kommuninvånare.

Men kommunen borde också beakta att flyktingarna stärker kommunens livskraft, bidrar till en positiv inflyttning och fler barn i skolorna.

Överlag tror Anneli Pahta att integrationen av flyktingar är lättare i små kommuner som Pargas och Kimitoön än i stora städer.

- Barnen har till exempel lätt att umgås med andra barn i våra små skolor.

På frågan när Kimitoön fattar beslut om huruvida kommunen tar emot fler flyktingar eller inte, svarar Pahta att hon helst ser att ett beslut fattas ännu i vår.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland