Hoppa till huvudinnehåll

Avloppsvatten rinner orenat ut i havet vid häftiga regn

Översvämmad dagvattenbrunn vid café.
I centrala Helsingfors blandas dagvattnet fortfarande med avloppsvattnet. Översvämmad dagvattenbrunn vid café. Bild: Yle Victoria Wirén regnvattensbrunn

Det dröjer ännu flera tiotals år innan Helsingfors stad kan avskaffa det så kallade blandvattennätverket som gör att avloppsvatten fortfarande kan rinna ut i havet under häftiga regn.

Under 1940–50-talet började staden bygga skilda nätverk för avloppsvatten och dagvatten, det vill säga regn- och smältvatten. Men i centrala Helsingfors har staden fortfarande ett gammalt nätverk.

- Hela centrumområdet har dagvatten och avloppsvatten i samma nätverk. Och vid häftiga regn får vi överflöd i nätverket då kapaciteten inte längre räcker till, säger Emil Vahtera, forskare från Helsingfors stads miljöscentral.

Därför har vi tidvis fortfarande orenat avloppsvatten i våra strandvatten.

När blandvattennätverkets kapacitet inte räcker till släpps en del av vattnet ut i så kallade överflödesbrunnar för att därifrån ledas ut till havet. Det finns ännu tiotals tunnlar längs Helsingfors stränder som leder avloppsvatten och dagvatten bort från överflödesbrunnarna.

- Därför har vi tidvis fortfarande orenat avloppsvatten i våra strandvatten.

Dyrt att bygga om hela nätverket

Nätverkets upptagsområde sträcker sig från de södra delarna av staden, förutom nya områden som Busholmen, ut till Brunakärr och Kottby. I tillägg hör Hertonäs och Gamla Munksnäs till nätverket.

- Det är en enorm investering att bygga om avloppsvattennätverket ute på Helsingforsnäset. Men det är något som Helsingforsregionens miljötjänster utreder för tillfället, för man har insett att det är ett problem, säger Vahtera.

Det är en enorm investering att bygga om avloppsvattennätverket ute på Helsingforsnäset.

Arbetet med att sära på nätverken i området pågår hela tiden, men eftersom det är ett dyrt och krävande arbete så kan man avverka högst 1 procent av området per år i dagens läge.

När det nya vattenreningsverket i Esbo blir färdigt omkring 2020 kan samkommunen satsa lite mera resurser på arbetet. Men det kommer att dröja flera tiotals år innan det finns helt separata nätverk i området.

Läs mera:

Helsingfors stränder stank av avlopp

Allt var inte bättre förr. Historien om Helsingfors badstränder är en djupdykning i avföring och farliga bakterier.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.