Hoppa till huvudinnehåll

Demonstranter i Jakobstad: Nej till bolagisering

Fackföreningarna kallade till demonstration mot bolagisering.
Fackföreningarna kallade till demonstration mot bolagisering. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén demonstrationer,Jakobstad,Österbotten,bolagisering

Omkring 100 demonstranter samlades på torget i Jakobstad för att protestera mot bolagiseringsplanerna. Med klappor, banderoller och burop mötte de fullmäktigeledamöterna som samlades till seminarium om just bolagisering.

De kommunala facken JHL 50 och JHL 30 ordnade demonstrationen mot planerna på att bolagisera stadens stödtjänster. Om bolagiseringen blir verklighet överförs 300 av stadens anställda till servicebolaget Jakobstads Stödtjänster Ab.

Och känslorna var upprörda under demonstrationen.

- En bolagisering är början till slutet, säger stadsanställa Göran Eklund.

Göran Eklund tror att det blir en utförsäljning om staden bolagiserar stödtjänsterna.
Göran Eklund tror att det blir en utförsäljning om staden bolagiserar stödtjänsterna. Göran Eklund tror att det blir en utförsäljning om staden bolagiserar stödtjänsterna. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén göran eklund,Jakobstad,Österbotten,Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena,demonstrationer

- Det finns ingen ekonomisk vinning i att bolagisera. Vad de gör är att förbereda en utförsäljning. Ingen talar heller om inbesparingar, utan om att det ska bli smidigare. Det går som med Energiverket, säger Eklund som håller JHL:s fana.

Går som med Energiverket

När staden sålde Energiverket till Herrfors övergick personalen som gamla anställda, och alla skulle få behålla jobbet. Men ganska snart var samarbetsförhandlingar ett faktum.

- Det är samma chefer som sitter kvar fastän man bolagiserar. Det kommer bara en ny styrelse, ytterligare en mellanhand. SFP driver på bolagiseringen och Kristdemokraterna är på gränsen. Men nu är flera SFP:are tveksamma. Bolagiseringen ligger i vågskålen, säger Eklund.

Bolagiseringen skulle beröra bland annat städfunktioner, fastighetsskötsel, kosthåll, underhåll av grönområden och idrottsplatser samt gatuunderhållet.

Sauli Isokoski (Vf) och Leif Lillsunde.
Sauli isokoski (Vf) och Leif Lillsunde. Sauli Isokoski (Vf) och Leif Lillsunde. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén leif lillsunde,demonstrationer,Jakobstad,Österbotten,bolagisering,Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena

Tänker besvära sig

Leif Lillsunde som är anställd av staden säger att man kommer att besvära sig till Förvaltningsdomstolen ifall det blir grönt ljus för bolagiseringi maj.

- Vi har en lista på 20 till 30 punkter som besväret kommer att grunda sig på. Det handlar exempelvis om bristande information till de anställda och oklara målsättningar. det finns ingen beräkning på att en bolagisering lönar sig, säger Lillsunde.

Lillsunde samtalade med fullmäktigeledamot Saulio Isokoski (Vf).

- Det är fint att de anställda visar sin ståndpunkt. Vår linje är klar, vi är mot en bolagisering. Vi har avskräckande i exempelvis Lahtis och Åbo. I värsta fall leder detta till att den anställda blir utan arbete, säger Isokoski.

Inte heller socialdemokraterna talar för någon bolagisering. Både Jacob Storbjörk och Richard Sjölund tar ställning emot.

- Just nu är det rätt jämnt mellan hur många fullmäktigeledamöter som är för och emot, säger Storbjörk.

Peter Boström anländer.
Peter Boström (SFP) anländer till Rådhuset. Peter Boström anländer. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Jakobstad,Österbotten,demonstrationer

SFP källa till missnöje

Det var SFP som orsakade det största missnöjet på måndagen. och allra mest missnöjda var demonstranterna med Peter Boström som möttes av buanden när han skulle äntra Rådhuset. En av SFP:arna som är osäkra på om bolagisering är lösningen är Mona Vikström.

Vikström lade ner sin röst när stadsstyrelsen röstade.

- Jag är tveksam men hoppas att jag får mera information under seminariet. Jag förstår deras oro, sa Mona Vikström när hon blickade över folksamlingen.

Omkring 100 personer samlades på torget i Jakobstad.
Omkring 100 personer deltog i demonstrationen. Omkring 100 personer samlades på torget i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén demonstrationer,Österbotten

Kenneth Holmgård (SFP) samspråkade med demonstranterna. Holmgård anser att man måste ta till åtgärder angående stödtjänsterna. Hittills har man inte lyckats trots diskussioner.

- Vi har redan tidigare försökt göra förändringar i stödtjänsterna, men det har inte fungerat. Allt har bara blivit dyrare utan av servicen förbättrats. Det är Jakobstadsbornas intressen vi måste se till, sa Holmgård.

Artikeln uppdaterad 4 april klockan 20.00